Telegrami konverents: põnevad loengud, mini-festival, terapeudid/tervendajad ja palju muud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telegrami konverents: põnevad loengud, mini-festival, terapeudid/tervendajad ja palju muud
Telegrami konverents: põnevad loengud, mini-festival, terapeudid/tervendajad ja palju muud Foto: Promopilt

Sel laupäeval. 26. märtsil toimub Tallinnas Salme kultuurikeskuses juba teist korda uudisteportaali Telegram konverents, mis eelmisel aastal meelitas kohale ligi tuhat külastajat ja pakub ka sel aastal tervele perele väga mõnusat ja mahukat programmi.

Suures saalis leiab lisaks loengutele aset vestluspaneel; zen-saalis toimub lausa mini-festival ja peale muusika nautimise saab ka võrkkiiges lebada, vaadata tantsuetendust ja osaleda teetseremoonial; ning lastetoas avaneb võimalus õppida mängima parmupilli - kokku on neljal korrusel kaheksa erinevat saali/tegevus-ala. Kes aga kohale ei saa tulla, saab loengusaalis toimuvat jälgida ka otseülekande abil läbi telegram.ee lehe.

PÕNEVAD LOENGUD JA PÄEVAKAJALINE VESTLUSPANEEL

Loengusaalis saab kuulata kaheksat ettekannet ja üht vestluspaneeli. Helle Kaasik, doktorikraadiga füüsik, kes otsustas viis aastat tagasi Tartu ülikooli psühholoogiat õppima minna, tutvustab oma hiljuti kaitstud ayahuasca-teemalist magistritööd ettekandes "Taimne psühhedeelikum ayahuasca Eestis".

Vestluspaneelis "Sõnavabadus ja vastutus" saavad sõna ajakirjanik, vegan feminist, õpetaja ja psühholoog ehk Ingrid Peek, Dagmar Kase, Edvard Ljulko ja Mart Laisk.

Helilooja ja kitarrist Oleg Pissarenko, kes on olnud mitmete jazzisündmuste algataja ja eestvedaja ning pedagoog, räägib oma ettekandes "Muusika kui vaimne ärataja"  läbi muusiku ja isikliku kogemuse prisma "päris ärkamisest", lavale võtab ta kaasa ka kitarri.

Vabakutseline ajakirjanik ja üks põhilisi kodanikupalga idee tutvustajaid Eestis Jaanus Nurmoja räägib ta nii kodanikupalgast üldiselt kui ka konkreetsemalt erinevatest pilootprojektidest.

Ratastoolikorvpalli eestvedaja, treener ja organisaator Meelis Raiend räägib oma ettekandes "Spordivaim" sellest, kuidas spordis keskendutakse valdavalt tulemusele ja füüsilisele arengule, kuid vaimne areng jääb tagaplaanile.

Veel saavad sõna muusikateadlane Saale Kareda ja Tampere Ülikooli doktorant ja Statera Uurimis-ja Praktikakeskuse teadur Rea Raus, kes tutvustavad Uue ühiskonna loomise konverentside tegevplatvormi "Terviklik Eesti" loomist, visiooni ja strateegiat. "Raadio Ööülikoolist" tuttav lektor ja muusik Kalev Rajangu peab aga ettekande teemal "Digitalismi "wet dream": kadudeta radikaliseerumine".

Toitumisnõustaja Liis Orav räägib toitudest, mis meiega manipuleerivad. Ja sõltumatu ajakirjanik ja uurija Hando Tõnumaa, kes on ka üks Telegrami loojatest, võtab luubi alla "Gloobuse vandenõuteooria", tehes ülevaate "kõikide vandenõuteooriate emast".

Konverentsipäeva juhib koolitaja Ergo Menov, vestluspaneeli ja ka kõikide ettekannete järel saavad esinejatele oma küsimusi esitada ka saalisistujad. Loengusaali ajakava, esinejate ja ettekannete pikemad tutvustused leiad SIIT!

ZEN-SAALIS AVANEB VÕRKKIIKEDEGA VÕLUMAAILM

Zen-saal maskeerub sel aastal psühhedeelseks võlumaailmaks, kus lisaks patjadel ja madratsitel lesimisele on võimalik oma koibi ka võrkkiikedes sirutada või hoopis kogu ülejäänud seltskonna eest väikestesse tipidesse peitu pugeda ja sinna paigaldatud tuulekelli kuulata.  

Saali külaliste eest kannab hoolt muusik ja helilooja Mari Meentalo, kes on kokku pannud programmi, mis juba ise väikese festivali mõõdu välja annab.

Näitleja Margus Prangel ja muusik Margus Mitt viivad kuulajad muusikalisele helirännakule "Mul on aega ja hoolivust iseendale", kasutades gongi, loodushääli, kurgulaulu, šamaanitrummi, sisendust ja didgeridood.

Helilooja ja parmupillivirtuoos Meisterjaan ehk Jaan Tätte jr annab mitte tavalise parmupillikontserdi vaid parmupillitransskontserdi. Kolm noort Võrumaa kandlemängijat Kati Soon, Ann Maria Piho ja Kadri Lepasson ehk Trio Soon/Piho/Lepasson mängivad traditsioonilisi pillilugusid, omaloomingut ja improvisatsiooni.

Meditatiivsesse seisundisse aitab viia ka heli-illustratsioon loodusele, kus Sänni Noormets improviseerib viiulil ja viib kuulajad Sten Roosvaldi tabatud loodusfotodesse rännakule. Merike Paberitsi poolt läbi viidav kujutlusmatk aitab muusika abil kuulajail minna oma kujutlustesse rändama ning pärast rännakut on igaühel võimalus kogetu näiteks paberile visualiseerida.

Lisaks toimub  tantsuetendus “Maali” ehk Mari-Liis Eskussoni minimalistlik tantsulavastus, mida esitab Kristiina Vilipõld. Etendus, kus lisaks tantsule mängitakse heli ja valgusega, on kokku võetud järgmiselt: "Mõtteid liigutuste taga on palju ja vahel ka mõttetuid. Vahel viivad need tulemuseni ja teinekord jätavad pea täiesti tühjaks: kui pind ära kaob, jääb üle ainult luua."

Kes soovib, saab osaleda ka teetseremoonial, mida viivad läbi teemeistrid Steve Kokker ja Hanno Padar. "Minimaalselt sõnu ja maksimaalselt kohalolu" ehk tseremoonia,  kus esimene tund häälestad end teega ühele lainele ja teine tund saad nautida seda koos kauni kontserdi või helirännakuga.

Foto: Mihkel Maripuu

MEISTERJAAN ÕPETAB LAPSI PARMUPILLI MÄNGIMA

Ka lastesaalis on sel korral erinevaid tegevusi varasemast rohkem. Lisaks mängimisele, meisterdamisele ja muinasjuttude kuulamisele saavad lapsed õppida Meisterjaani käe all parmupilli mängima.

Konverentsi uue tulijana on kavas kirjas Tuleviku Eesti Visioonisaal, kus on igal ühel võimalik kirjalikult ja suuliselt teha oleviku parandamiseks ettepanekuid, samuti toimuvad küsimuste-vastuste tunnid erinevate erialade spetsialistidega. Küsimustele vastavad näiteks Saale Kareda (uus ühiskond ja paralleelsete struktuuride loomine), Toomas Trapido (kogukonnad), Gaia Kooli esindajad (alternatiivharidus) ja Madis Masing (Eesti Kanepiliit).

Kinosaalis tulevad näitamisele ühiskonna, tervise ja vaimsuse teemalised filmid, näiteks saab esmakordselt eestikeelsete subtiitritega vaadata dokumentaalfilmi tänaseks 20 aastat ilma rahata elavast Heidemarie Schweimerist, kes seoses konverentsiga Telegramile ka intervjuu andis. Vaata SIIT!

Eelmise aasta üks populaarsemaid saale - Tervisetuba - saab sel korral suurema pinna, et kõik terapeudid ja huvilised mõnusamalt ära mahutada. Kohal on nii juba tuttavaid, kui ka konverentsi jaoks uusi terapeute ja ravitsejaid, saad nende kohta lähemalt lugeda SIIT!

Et külaliste jaoks naudingutest puudu ei tuleks, saavad lisaruumi ka toitlustajad: eelmise aasta 1 restorani ja 2 kohviku asemel on 3 sooja toitu pakkuvat restorani (Inspiratsioon, ÖKU ja Green Bakery) ja 2 kohvikut (Cuma ja Coffee Angels). Lisaks veel väiksemaid pakkujaid.

Kogu Telegrami Konverentsi 2016 kava leiad aadressilt www.telegramikonverents.com

Telegrami Konverents 2016 Facebookis: https://www.facebook.com/events/939041326180308/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles