Video: Herculaneumi kirjarullid on kirjutatud pliitindiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herculaneumi papüürusrull
Herculaneumi papüürusrull Foto: Youtube

Itaalia Vesuuvi vulkaani purse 79. aastal pKr mattis lisaks Pompeile ka Herculaneumi vulkaanilise tuha alla ja Herculaneumi villas olnud kirjarullid jäid 2000 aastaks müsteeriumiks.

Herculaneumi kirjarulle, mis said vulkaanipurske kuumuses kannatada ja muutusid lahtirullimatuks, uuriti nüüd röntgeni abil, saamaks teada, mis sees on, edastab foxnews.com.

Uurimisel ilmnes, et kirjarullides oleva teksti kirjutamiseks kasutati pliitinti. Varem arvati, et metalli sisaldav tint võeti kasutusele varakeskajal umbes 420. aastal pKr, antiikajal kasutati aga süsinikul põhinevat tinti.

Prantsusmaal asuva Euroopa sünkrotronkiirguse uurimise keskuse (ESRF) teadlaste teatel võeti metallil põhinev tint arvatust varem kasutusele.

«Arvasime, et teame, milline oli iidsel ajal tint, millega papüürusele kirjutati, uuring näitas, et tegelikult ei olnud tint ainult taimne, vaid sisaldas ka metalli, eelkõige pliid,» lausus papüroloog Daniel Delattre.

Herculaneumi papüürusrullid leiti 1752  - 1754 töömeeste poolt, kes tegid Herculaneumi kunagises villas, mis kannab nüüd nimetust Papüüruse Villa, Bourbonide suguvõsa tellimusel väljakaevamisi.

Papüüruserullidel on Vana-Kreeka filosoofide tekste, kaasa arvatud epikuurlase Gadara Philodeamuse omi.

Vesuuvi vulkaanipurske järgselt muutsid kuumus ja õhuta olek need õhkõrnaks ja kergesti purunevaks.

Uurimine näitas, et neis kirjarullides on pliid, mis ei saanud tekkida saastatuse tõttu või siis tindipotist, milles oli pliid.

Teadlaste kinnitusel said nad kindlad tõendid, et metalli sisaldav tint oli Rooma impeeriumis kasutusel juba teisel sajandil eKr.

Teadlaste sõnul oli iidse ja nähtamatu teksti kindlaks tegemine keeruline, kuna rulle ei saanud lahti keerata, kuid siiski võimalik tänu röntgenile.

Uurimisel paljastus, et papüüruserullidel oli lihtne eristada tähti A, B, D, E, Z, Y, K, L, M, N, O, P, C, U, F, X, C ja O, kuid keerulisem oli tähtede G, H, I, X, P ja T eristamisega.

Ühel papüürusrullil oli selgelt näha sõna «PIPTOIE», mis tähendab «see langeb».

Herculaneumi papüürusrullidel ja fragmentidel, mida on kokku 1814, on Gadara Philodemuse, kes sündis umbes 35. aastal eKr, mitmeid tekste, mis on epikuurlikud.

Epikuurliku filosoofia taga on Vana-Kreekafilosoof Epikuros (342/341 e.m.a. Samos – 271/270 Ateena), kelle arvates on elu eesmärgiks nautimine, rahulikkus, tasakaalukus ja vaimne nauding.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles