Austriast leiti iidne tekst Termopüülide lahing vol 2

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «300», milles kujutatakse Termopüülide lahingut spartalaste ja pärslaste vahel
Kaader filmist «300», milles kujutatakse Termopüülide lahingut spartalaste ja pärslaste vahel Foto: SCANPIX

Austria rahvusraamatukogust leiti iidne kreekakeelne tekst, mis räägib kolmandal sajandil pKr gooti hõimude invasioonist Rooma impeeriumi aladele.

Tekstis kirjeldatakse ka roomlaste ja gootide vahelist lahingut, mis toimus Kreekas Termopüülide kitsasteel, edastab foxnews.com.

Austria teadlased kasutasid vanade tekstikatkendite uurimiseks spektraalanalüüsi, mis võimaldas kirjutatut lugeda. Analüüsi kohaselt on tegemist 11. sajandist pKr pärit koopiaga, mis on ärakiri kolmandal sajandil pKr Ateena ajaloolase Dexippuse poolt kirja pandud dokumendist.

Dexippuse eluajal kuulus Kreeka Rooma impeeriumi koosseisu ja siis tuli roomlastel end kaitsta gootide kallaletungide eest.

Briti Oxfordi ülikooli teadlane Christopher Mallan ja Austraalia Queenslandi ülikooli teadlane Caillan Davenport tõlkisid leitud vanakreekakeelse teksti inglise keelde. Ilmnes, et selles kirjeldatakse roomlaste ja gootide vahel Kreekas Termopüülide kitsasteel peetud lahingut. Kirjelduse kohaselt ründasid goodid Kreekas asuvat Thessalonicat.

Gootidel ei õnnestunud Thessalonicat vallutada ja selle tõttu võtsid sihtmärgiks Ateena, lootes selle aaretest tühjaks röövida.  

Enamjaolt kreeklastest koosnevad üksused astusid gootidele vastu Kesk-Kreekas Termopüülide kitsasteel, mis oli tähtis ühendustee Tessaalia ja Kesk-Kreeka vahel.

Dexippuse teksti kohaselt ei olnud kreeklased just hästi relvastatud, vaid nad haarasid lahingusse kaasa ettejuhunud relvad.

Tekstis on, et Kreeka väeüksuste juht, kindral Marianus tõstis oma sõdurite võitlustahet sellega, et tuletas neile meelde kuulsusrikast Termopüülide lahingut, mis peeti spartalaste ja sissetungijatest pärslaste vahel sajanded varem.

Esimene Termopüülide lahing toimus 480. aastal eKr, kui kuningas Leonidas I kaitses koos oma 300 spartalase ja 7000 kreeklasega kangelaslikult kitsasteed. Pärsia kuninga Xerxes I vägedel õnnestus murda kreeklaste seljataha ning Sparta kuningas sai aru, et tuleb lahing elu ja surma peale. Ta saatis enamiku oma vägedest ära, jäädes koos umbes 1300 mehega lahingut pidama. Pärslased saavutasid võidu ja marssisid Ateena peale.

Marianus sõnas oma meestele, et nende esivanemad võitlesid samas paigas kangelaslikult võimsa vaenlase vastu ning seda arvesse võttes suudavad ka nemad seda.

Tekst katkeb Marianuse esinemiskirjeldusega ning ei ole teada, kuidas see lahing lõppes. Oletatakse, et Termopüülide lahing vol 2 võis toimuda millalgi 250 pKr, ajal mil Roomas valitses keiser Decius (elas 201 – 251 pKr).

Hollywoodis valmis 2006. aastal film «300», milles kujutatakse Termopüülide lahingut spartalaste ja pärslaste vahel. Spartalaste kuningat Leonidast kehastas Gerard Butler ja Pärsia kuningat Xerxest Rodrigo Santoro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles