CIA lahendas USA kodusõja-aegse mõistatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Pemberton
John Pemberton Foto: Wikipedia.org

USA Luure Keskagentuur (CIA) lahendas pudelposti sõnumi, mis pärineb USA kodusõja ajast.

147 aasta tagasi sai selle kodeeritud sõnumi Konföderatsiooni kindral John Pemberton Mississippi osariigis asuva Vicksburgi piiramise ajal, kirjutab foxnews.com.

Uniooni väed kindral Ulysses Granti juhtimisel olid linna piiranud kuus nädalat. Linnaelanikel lõppes toit ning nad olid sunnitud sööma kasse, koeri ning kingi, suppi keedeti kondiliimist.

Krüpteeritud kuuerealine sõnum kannab daatumit 4. juuli 1863 ning selles seisab, et abi ei ole oodata.

Arvatakse, et selle saatis Konföderatsiooni vägede teine kindral, Texases asunud John Walker.

Pemberton lootis, et talle tuleb appi ka kindral Joseph Johnston, kelle 32 000 meest olid laagris Vicksburgi lähistel, kuid Walkeri sõnum välistas selle võimaluse.

Farmatseudist Pemberton sai hiljem kuulsaks Coca-Cola leiutajana.

Nimetatud sõjasõnum oli alates 1896. aastast Konföderatsiooni ajalugu tutvustavas muuseumis. Pudelis oli lisaks kirjale ka püssikuul, mis oli pandud raskuseks. Kui sõnumitooja oleks tabatud, oleks ta pudeli jõkke visanud ning see oleks põhja vajunud.

Nüüd tundis selle sõnumi vastu huvi CIA koodimurdja David Gaddy. Tal kulus selle lahtimuukimiseks mitu nädalat.

USA kodusõda peeti aastatel 1861–1865, ühel pool oli Uniooni ehk Põhi ja teisel pool Konföderatsioon ehk Lõuna. Sõja peamisteks põhjusteks oli orjanduse probleem, Lõuna majanduslik mahajäämus ning mõtteviisi ja ühiskonna kardinaalne erinevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles