Kosovo peaministri vend palus Saksamaal asüüli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo peaminister Isa Mustafa parlamendis kõne pidamas
Kosovo peaminister Isa Mustafa parlamendis kõne pidamas Foto: SCANPIX

Kosovo peaministri Isa Mustafa teatel palus ta vend Saksamaal asüüli, olles üks neist tuhandetest migrantidest, kes möödunud aastal Euroopa Liidu riikidesse liikusid.

Lehekülg insajderi.com teatas möödunud laupäeval, et Ragip Mustafa esitas asüülitaotluse Edela-Saksamaal Reinimaal, edastab The Local.

Väidetavalt esitas Ragip Mustafa Saksamaal asüülitaotluse 24. juunil 2015, vaid paar päeva enne seda, kui Saksamaa kantsler Angela Merkel võõrustas Berliinis Isa Mustafad.

«See vastab tõele. Mind informeeriti pärast seda, kui mu vend oli asüülitaotluse esitanud. Ta läks Saksamaale, kuna tal on krooniline haigus, mida ei ole võimalik Kosovos ravida,» teatas Kosovo pealminister Isa Mustafa Facebookis.

Kosovo on Euroopa üks vaesemaid riike ja ainus Balkani riik, kus ei kehti Schengeni viisavaba liikumine.

Balkani riikide kaudu liikus 2015. aastal Lääne- ja Põhja-Euroopasse rohkem kui üks miljonit põgenikku, kellest enamik olid pärit Süüriast, Iraagist ja Afganistanist.

Euroopa Liidu statistikaameti Eurostati andmetel esitas umbes 70 000 Kosovo päritolu inimest 2014. ja 2015. aastal Euroopa Liidu riikides asüülitaotluse, olles arvukuselt neljas grupp pärast süürlasi, afgaane ja iraaklasi.

Isa Mustafa teatel ei ole ta vend nende perest ainus, kes Kosovost Saksamaale lahkus, sama tegid ka tema tädi- ja onupojad ning-tütred, kes liikusid samuti läbi Ungari. Osa neist tulid Kosovosse hiljem tagasi.

 «See tõendab, et mu pere on valmis jagama saatust tuhandete raskes olukorras olevate kosovolastega. Peaministrina teen pingutusi, et oma riigi kodanike elu kergemaks muuta, investeeringuid ligi meelitada, uusi töökohti luua, tervishoiusüsteemi kaasajastada ja muud, et üha vähem kosovolasi välja rändaks,» selgitas peaminister.

Insajderi. com andmetel liikus Kosovo peaministri vend oma riigist Serbia-Ungari piirile, sealt edasi Prantsusmaale, kus ta asüülitaotlus tagasi lükati. Siis läks Ragip Mustafa Saksamaale, kus ta uue asüülitaotluse esitas.

Wikipedia:  Kosovo on vaidlusalune piirkond Balkani poolsaare lääneosas. Suuremat osa Kosovost kontrollib Kosovo Vabariik, mis kuulutas end 17. veebruaril 2008 ühepoolselt Serbiast sõltumatuks. Serbia enamusega ja Serbia piiri äärset Põhja-Kosovot kontrollib ta osaliselt. Kosovo riigipiiride kogupikkus on 602 kilomeetrit.  

Serbia ei tunnusta Kosovo iseseisvust ning peab teda Serbia koosseisu kuuluvaks Kosovo ja Metohija autonoomseks piirkonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles