Video: tükeldatud tomati «kokkupanemine» tekitab eufooria?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Leedulasest videoproff Linas Lakavicius tegi video, millel on näha tükeldatud tomati noa abi uuesti «kokkupanemist» ehk videokaadrid jooksevad valepidi.

Seda videot näinute sõnul on see stressi maandav, kuid ka eufooriat tekitav. Oli ka neid, kes nimetasid nähtut-kuuldut «ajuorgasmiks».

Psühholoogide sõnul tekitab selle video vaatamine ASMRi, mis on lühend meditsiiniterminist Autonomous Sensory Meridian Response.

ASMRi puhul tekivad mõnusad surinad peas ja kaelas, ollakse lõõgastunud ja rahulik, kuid kaasneda võivad ka objekti või video väliste helide ja häälte kuulmine.  

Samas ei teki need mitte igaühel, kuna inimeste organism ja ajutöö on erinev ning mõnutunnet tekitavad erinevad objektid ja helid.

Ekspertide sõnul mängib tomativideos tähtsat rolli just sisisev heli, mis tekib noa liikumisel läbi tomati.

ASMRi fenomen hakkas levima 2007. aastal ja nüüdseks on internetis palju videoid, mille abil on võimalik kontrollida, kas tekib ASMR või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles