Uue kunsti muuseumis jätkuvad lastefilmid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Jõululugu" saab vaadata aasta lõpuni.
"Jõululugu" saab vaadata aasta lõpuni. Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

Pärnu uue kunsti muuseum jätkab jõuluteemaliste lastefilmide näitamist pärast pühi ja uuel aastalgi.
 

Vaiko Edur muuseumist teavitas, et kuni aasta lõpuni on iga päev näha soome režissööri Juha Wuolijoki südamlik koguperefilm „Jõululugu“.

See on film jõuluvana elust. Kaugel Lapimaal kasvab vaeslaps Nikolas üles külaelanike hoole all. Igal jõuluõhtul kolib poiss järgmise pere juurde.

Tänutäheks jätab ta kasupere lastele mänguasju. Aastate möödudes on jõulukingitused iga maja ukse taga. Kui küla tabab ikaldus, saadetakse Nikolas metsas erakuna elava puusepa Iisaki juurde õpipoisiks. Meistri karmi käe all saab noorukist osav puutöömees.

Nüüd oskab ta valmistada veelgi paremaid kingitusi. Nikolas hakkab kandma punast kostüümi ja kasutama kinkide kohaleviimisel põhjapõtrade abi. Film on dubleeritud eesti keelde.

Samuti näeb aasta lõpuni päkapikufilmi „Võluhõbe“. See on muinasjutuline talvelugu, mis räägib igivana loo, kuidas üheskoos halvast võitu saada ja kuidas suurte tegude nimel endas vaprus leida.

Kaugel, kaugel mitme maa ja mere taga paksu lumevaibaga kaetud Sinimäe sügaval koobastes elavad Sinised päkapikud. Vapra rahva õlul lasub suur vastutus, sest hommikuti läidavad nad päevavalguse ja õhtul ööpimeduse. Seda imelist hetke, mil öö muutub päevaks ning päev ööks, kutsutakse maagiliseks tunniks. Ja maagilise tunni teeb võimalikuks salapärane võluhõbe, mida leidub just ja ainult päkapikkude mäekoopas.

2.-8. jaanuari päevadel näitab muuseum kogupere animaseiklust „Draakonikütid“, mis on jutustus väikese tüdruku Zoe ja kahe draakoniküti seiklustest.

Zoe usub muinasjutumaailma, sest see on põnev ja seiklusrohke, tema onu lord Arnold elab hirmsa draakoni meelevallas, kes iga 30 aasta järel saabub tema valdustesse hirmu ja hävingut külvama. Mitte keegi ei ole siiani suutnud draakonit hävitada.

Seetõttu otsustab Zoe aga ise tegutseda ning kangelasi otsima minna, kes tema onu riigis rahu taastaksid. Oma teel kohtub ta Gwizdo ja Lian-Chuga ja olles kindel, et on leidnud suured vägilased, otsustab ta nad draakoni vallutamisega seonduvatesse seiklustesse kaasata.

Teine film, mis samal ajal linastub, on „Rebane ja laps“. Lugu on kümneaastasest tüdrukust, kes kohtab kooliteel rebast ja otsustab, et loomakesest peab saama tema sõber!

Luc Jacquet’ filmi teevad eriliseks hunnitu kaameratöö ja eripärased efektid, mis võimaldavad tajuda väikest Pipi Pikksukka meenutavat tüdrukut ja dresseeritud, ent siiski vihaseid ja ohtlikke loomi ühes kaadris ning teineteisele väga lähedal.

Dokumentaalfilmiga „Pingviinide marss“ 2005. aastal kuulsust kogunud prantsuse filmilooja Luc Jacquet’ esimene täispikk mängufilm on tõeline meistriteos muinasjutulise perefilmi võttes. Film on prantsuse keeles ja varustatud eestikeelsete subtiitritega.

Kõik seansid on tasulised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles