Inglanna kaotab aevastades hambaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigis elav noor naine kannatab müstilise haiguse all, mille tõttu ta aevastades hambaid kaotab.

18-aastasel Linzi Grantil on juba mitu hammast välja kukkunud ja paar hammast murdunud, samuti on tal igemete veritsust ja paistetust, edastab metro.co.uk.

Hammasteprobleemi tõttu ei saa ta süüa tahket, vaid ainult vedelat toitu.

Granti uurisid arstid, kelle arvates on tal esimest tüüpi diabeet, mis muudab ta hambad nõrgaks, kuid naise enda arvates on tal mingi muu haigus. Selle tõttu jagas ta oma lugu sotsiaalmeedias lootuses, et kellelegi on sellised sümptomid nagu temal ja need inimesed saavad oma kogemusi jagada.

Arstid soovitasid tal lasta kõik hambad välja tõmmata ja asendada kunsthammastega, et hambumus ei halveneks. Kuid uute hammaste eest tuleks tal maksta 20 000 naela.

Granti sõnul narritakse teda ta puuduvate ja poolikute hammaste pärast.

«Iga kord, kui ma aevastan, tuleb mõnest hambast osa ära. Ma ei taha saada 18-aastasena kunsthambaid ja näha välja nagu pensionär,» teatas inglanna.

Granti arsti Ben Atkinsi arvates on diabeet muutnud tüdruku hambad nõrgaks ning röntgenuuring peaks näitama, kui nõrgad hambad kui ka ülejäänud luud on.

Atkins lisas, et diabeediga kaasnevad tavaliselt muutused luudes, igemehaigused ja hambaprobleemid.

«Esmalt tuleks eemaldada katkised ja mädanevad hambad, kuna need levitavad baktereid, mis võivad haigust süvendada ja uusi infektsioone tekitada,» teatas arst.

Kuni 14. eluaastani oli Grant hea tervise juures ja tal puudusid hambaprobleemid, kuid siis tundis ta purihammastes valu ja läks hambaarsti juurde. Valu leevendamiseks tuli eemaldada hambanärvid. Pärast seda protseduuri ilmnes hammastega veel teisi probleeme, kaasa arvatud lagunemine.

Hambaarstid parandasid mitmel korral ta hambaid, kuid need lagunesid edasi. Nüüdseks on talt eemaldatud kolm hammast, kuid suure tõenäosusega peab ta laskma lõpuks kõik eemaldada.

Haiguse tõttu on Grant olnud kuus korda eluohtlikus olukorras ja ta on vajanud haiglaravi, kuna tal tekkis infektsiooni tõttu diabeetiline ketoos ja atsidoos.  

Ketoos tekib, kui on insuliini vähesus ja organism ei saa kasutada energiaallikana glükoosi, vaid hakkab kasutama ketokehasid, mis on rasvaainevahetuse kõrvalsaadus.

Atsidoos on kudede happelisus, mille puhul pH langeb alla normi ning happelised ainevahetussaadused kuhjuvad.

Grant tahab raha koguda, et probleemide suurenedes lasta panna endale kunsthambad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles