Kuninganna Nofretete hauakambri jahtijad leidsid orgaanilist materjali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse antiigiameti teatel leidsid vaarao Tutanhamoni hauakambri uurijad sealt orgaanilist materjali, mis võib viidata veel kahe salakambri olemasolule.

Arvatakse, et neid kahte seniavamata kambrit saab seostada kuninganna Nofretetega, kelle matmispaik on teadmata, edastab BBC.

Novembris viidi Tutahamoni matmiskambrites läbi radariuuring, mis kinnitas seinte taga olevate ruumide olemasolu, kuid nende otstarve ei ole teada. Täpsem radariuuring toimub selle kuu lõpus ja siis peaks olema selge, millega tegemist on.

Briti egüptoloogi  Nicholas Reevesi arvates oli Tutanhamoni hauakamber mõeldud hoopis Nofretete jaoks ning 19-aastasena surnud poissvaarao maeti sinna kiirkorras kui käepärasesse kohta.

Kuninganna Nofretete valitses 14. sajandil eKr ja teda peetakse Tutanhamoni kasuemaks.  

Vaarao Tutanhamoni hauakambri leidis Kuningate Orus 1922. aastal inglasest arheoloog Howard Carter. Kuid mitmed kummalised juhtumid avastuse juures olnud inimestega, ka surmad, tekitasid legendi vaarao needusest ehk kõik, kes tema hauakambris käisid, pidid surema. Hauakambrit leiti umbes 2000 eset, mis olid kuni kambri avamiseni olnud tuhandeid aastaid puutumatuna.

Arheoloogide jaoks oli mõistatuseks, miks Tutanhamoni matmispaik on teistest Kuningate Oru maitmspaikadest väikesm. Egüptoloog Reevesi arvates on sinna maetud veel keegi, suure tõenäosusega kuninganna Nofretete.  

Kuninganna Nofretete nimi tähendab «ilus naine on saabunud». Ta oli Vana-Egiptuse kuininganna ja vaarao Amenhotep IV  (Ehnaton) naine ning neil oli kuus tütart ja poeg.

Nad lõid Vana-Egiptuses uue, päikesejumala Atoni kulutuse, mis on teadaolevalt esimene monoteistlik religioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles