Terrassikivi osutus 1000 aasta vanuseks aardeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruunikivid Taanis
Ruunikivid Taanis Foto: SCANPIX

Taanlasest farmeri aiaterrassil oli aastaid vana suur kivi lihtsalt niisama silmailuks, kuid nüüd märkas mees, et sellel võib olla tegelikult iidne kirjutis.

Farmer Ole Kappel kontakteerus Thy linnamuuseumiga, kui sai aru, et tema käes võib olla ruunikivi, edastab mtv.fi.

Ajaloolaste uurimine näitas, et Kappeli aias oli 1000 aasta vanune Ydby ruunikivi, mille asukoht oli 200 aastat teadmata. Kappeli sõnul sai ta kivi 25 aastat tagasi, kui ostis farmi.

Arheoloog Charlotte Boje Anderseni teatel on kunagise suure ruunikivi  osa ootamatu leidmine üllatav.

«See kivi kinnitab, et Thy ja Limfjordeni lääneosa mängis viikingiajastul tähtsat rolli. Seal on mitmeid tähtsaid ruunikive sellest ajast,» selgitas arheoloog.

Anderseni teatel näitavad kivil olevad kahjustused, et seda on kasutatud ehitise vundamendis.

Ydby ruunikivi kohta käivad viimased dokumendid pärinevad 1767. aastast, neil on joonistus sellest kivist ja kivil olevast ruunidega kirjutisest. Vanade dokumentide võrdlemine leiuga kinnitas, et farmeri aias on osa nimetatud ruunikivist.

Taani ajaloolased otsisid Ydby ruunikivi alates 1850. aastast.

Ekspertide hinnangul oli Ydby ruunikivi kunagi suur, kuid nüüdseks on lagunenud mitmeks osaks, seni on leitud kolm osa, kuid neid võib kokku olla kaheksa.

Wikipedia: ruunikivi on surnule pühendatud püstine kivi, millel on ruunikirjas ehk futharkis tekste. Enamik ruunikive on leitud Skandinaaviast ja need pärinevad 4.–12. sajandist.

Ruunid on vanade germaanlaste tähestik ehk futhark, mis koosneb koosneb 24 tähest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles