Pildid: Kon-Tiki 2 seilamine lõppes päästeoperatsiooniga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tšiili võimude teatel lõppes balsapuust parve Kon-Tiki 2 seilamine üle Vaikse ookeani päästeoperatsiooniga.

Kon-Tiki 2 taheti läbida sama teekond, millega tuli toime Norra kuulus maadeuurija Thor Heyerdahl koos oma meeskonnaga 1947. aastal, edastab BBC.

Kon-Tiki 2 alustas oma teekonda möödunud aasta novembris Peruust Callaost ning 43 päevaga jõuti Tšiilile kuuluvatele Lihavõttesaartele.

Ekspeditsiooni korraldajate teatel tahtis meeskond tagasi Peruusse seilata, kuid keerulised ilmaolud ja piirkonnas harva esinevate tugevate tuulte tõttu seda teha ei saadud. Nad alustasid tagaisteed Peruusse jaanuaris sattudes siis tugeva hoovuse kätte, mis neid kursilt kõrvale viis.

Tšiili mereväe andmetel oli Kon-Tiki 2 Puerto Montti sadamalinnast 1600 kilomeetri kaugusel läänes, kui seilajad edastasid sel kolmapäeval mayday hädasõnumi.

Tšiili päästeteenistus edastas, et kõik parve pardal olnud päästeti ja nad on hea tervise juures.

«Saime aru, et oleme ohus ja Peruusse ei pruugi me jõuda. Parem karta kui kahetseda ja selle tõttu teatasime, et vajame abi,» selgitas ekspeditsiooni juht Torgeir Higraff hiljem.

Higraffi arvates tekitas kliimafenomen El Niño Vaiksel ookeanil ebatavalised ilmaolud ning kui tugevat tuult ei oleks olnud,  oleks nad jõudnud Peruusse tagasi.

Kon-Tiki 2 ekspeditsiooni eesmärgiks oli uurida ookeani saastatust, kliimamõju ja ilmaolusid.

Originaal Kon-Tiki ekspeditsiooni, mida juhtis norrakas Thor Heyerdahl, eesmärgiks oli tõendada, et kunagi võisid Peruus elanud hõimud jõuda parvedel Polüneesiasse.

Heyerdahl kirjutas oma ekspeditsioonist bestselleriks saanud raamatu «Kon-Tiki eskpeditsioon».

2012. aastal valmis selle põhjal film «Kon-Tiki», kus Thor Heyerdahli kehastas Norra tuntud näitleja Pål Sverre Valheim Hagen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles