Prahast leiti natside poolt Norra vabamüürlastelt röövitud «nõiaraamatud»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinrich Himmler
Heinrich Himmler Foto: SCANPIX

Tšehhist Prahast leiti laohoonest natsi-Saksamaa SS-i juhile Heinrich Himmlerile kuulunud asju, mille seas oli ka tuhandeid Norra vabamüürlaste «nõiaraamatuid».

Natsid võtsid need raamatud Norra okupeerimisel ajal kaasa pealinnast Oslost, edastab The Local.

«Olin üks neist, kes raamatute päritolu kindlaks tegi. Paljud neist pärinevad Norra vabamüürlaste Oslo raamatukogust,» teatas vabamüürlaste ajaloouurija Bjørn Helge Horrisland.

Himmler andis vallutatud aladel talle alluvatele üksustele käsu konfiskeerida keskajast pärit nõiajahi ja kohtuprotsesside dokumente, ürikuid ja nõialoitse sisaldavaid raamatuid. SS sõdurid otsisid neid 260 raamatukogus ja arhiivis.

Himmleri eesmärgiks oli nende abil tõendada, et katoliku kirik tahtis germaani päritolu inimesed välja suretada ja hävitada ehk rakendada genotsiidi.

Teada on, et keskajal ja ka hiljem hukkus tuleriida, poomise, veekatsete ja teiste  jõhkrate hävitusviiside läbi sadu nõiaks kuulutatuid.

Tšehhi Vabariigi rahvusraamatukogu ja Norra Teise maailmasõja ajalookeskus Stiftelsen Arkivet korraldasid eile Kristiansandis konverentsi, millel käsitleti natsidepoolset raamatute konfiskeerimist.

Horrisland tutvustas seal Himmleri asjade seast leitud Norra vabamüürlaste «nõiaraamatuid».

«Suure tõenäosusega kuulusid need raamatud Himmleri niinimetatud nõiaraamatukogusse. Need raamatud leiti Tšehhi rahvusraamatukogule kuuluvast laohoonest ning seda raamatukollektsiooni ei ole puudutatud alatest 1950. aastatest,» teatas norrakas.

Tšehhi ja Norra rahvusraamatukogu teatel kuulusid leitud raamatutest  6000 – 13 000 Norra vabamüürlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles