Süürlasest põgenik on elanud üks aasta Istanbuli lennujaamas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fadi Mansour on elanud üks aasta Istanbuli lennujaamas
Fadi Mansour on elanud üks aasta Istanbuli lennujaamas Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel on Süüriast põgenenud Fadi Mansour elanud Türgi Istanbuli Atatürki lennujaamas üks aasta.

Mansour elab lennujaama probleemsete reisijate toas ning teda ähvardab oht Süüriasse tagasi deporteeritud saada, edastab The Telegraph.

Süürlane on olnud Istanbuli Atatürki lenujaamas alates 15. märtsist 2015, kuid Türgis teda riiki ei lubata, sest peetakse illegaaliks.

Mansouri kaalub tegelikult Süüriasse tagasi minemist, sest iga päevaga, mil ta Istanbuli lennujaamas edasi on, sureb ta nii vaimselt kui kehaliselt.

Süürlase advokaat palus kohtul ta probleemsete reisijate ruumist välja lubada, kuna tal ei ole seal korralikke elamistingimusi, kaasa arvatud päevavalgust, on vaid kunstvalgus.

Amnesty andmetel lendas süürlane vahepeal Liibanoni, kuid ka seal ei lubatud teda riiki ja selle tõttu tuli ta Türki tagasi, kus kohalikud võimud ta uuesti kinni võtsid.

Mansouri põgenes kodumaalt Süüriast 2012. aasta augustis, mis oli umbes üks aasta pärast kodusõja puhkemist, et mitte sõtta sattuda ja läks Liibanoni, kus ta langes inimröövi ohvriks ning tema eest taheti lunaraha. 2014. aastal tahtis ta läbi Malaisia Türki pääseda.

Malaisias teda riiki ei lubatud, kuna tal olid väidetavalt võltsdokumendid, kuid lõpuks ta jõudis möödunud aasta märtsis Türki Istanbuli.

Türgi migratsioonivõimud ei ole kommenteerinud Amnesty Internationali paljastatud süürlasest põgeniku juhtumit.  

Mansour ei ole ainus põgenik, kes on Türgi lennujaamas lõksus.  Istanbuli Sabiha Gokceni lennujaamas on alates möödunud aasta novembrist veel teine põgenik,  Jordaania päritolu mees, kes kasutab enda kohta nimetähti MK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles