Video: šampoonist loobumine on kasulik? Keemikute aravates on see jama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailmas on juba üsna palju neid, kes elavad niinimetatud ökoeluviisi ja on loobunud keemiatoodete, kaasa arvatud šampooni kasutamisest.

Väidetavalt kahjustavad šampoonides olevad ained, kaasa arvatud parabeenid, juukseid ja peanahka ning võivad tekitada vähki, edastab Yle.

Teooria järgi viivad tänapäeva šampoonid peanaha tasakaalust välja, muutes selle kuivaks ja ketendavaks või siis liiga rasvaseks. Viimast varianti esinevat sagedamini.

Ameerika Ühendriikide American Chemical Society (ACS) keemikute teatel ei ole šampoonides sisalduvad ained kahjulikud, vaid peanahka ja juukseid mõjutavad veel paljud teised asjad, näiteks inimese üldine tervislik seisund, toitumine, sportimine ja stressitase.

Keemikute arvates muudab juuste pesemine vaid peanaha ja juuste hetkeseisundit ning šampooni kogus ja pesemissagedus ei peaks rasunäärmete tööd eriti mõjutama.

Juuksed muutuvad pesemisel niikuinii ning on vale arvata, et vaid šampoon on kurja juur ja probleemide tekitaja.

Keemikute sõnul võidakse kodusel teel valmistatud šampoonidega, mis sisaldavad kuivatavaid aineid, nagu söögisooda, sidrunimahl ja äädikas, tekitada peanahale ja juustele märgatavat kahju.

Ekspertide arvates on tänapäeval palju kvaliteetseid šampoone ja palsameid, mis aitavad peanahka tasakaalus ja juukseid tervena hoida.

American Chemical Societyl on rohkem kui 158 000 liiget ja sari «Reactions», milles tutvustab igapäevaelus sageli kasutatavaid aineid ja nende mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles