Satelliidimeister Mart Noorma jagab publikuga kosmilisi tulevikuvisioone

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal pälvis Aasta Inimese tiitli Mart Noorma.
Möödunud aastal pälvis Aasta Inimese tiitli Mart Noorma. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Homme, kolmapäeva õhtul kell 18 toimub Tallinna Teletornis teemaõhtutesarja «Kohtumine kosmoseteadlasega» viimane avalik saate «Hallo, Kosmos!» salvestus, kus satelliidimeister Mart Noorma arutleb teemal «Kui palju maksab pilet Marsile aastal 2050?».

«Inimkonna helge tulevik pole mitte lääge klišee, vaid eesmärk, mis sõltub suuresti meie tänastest tegevustest. Kõigepealt tuleb otsida harmooniat kodus, nii Eestis kui ka meie planeedil. Kosmosetehnoloogia aitab meil näha ja mõista mitte ainult elu Maal, vaid ka suurt pilti, Universumit. Kas me usume, et elu on vaid juhuslik lühiajaline sündmus ühel kolkaplaneedil või hoopis näeme oma tulevikku tähtede vahel lennates? Ja väikese etapina suures narratiivis võiks ju mõelda sellele, kuidas Eesti aitab kaasa asustuste rajamisele Kuul või Marsil. Kui meie järeltulijad tuhande aasta pärast näevad, et unistused jäidki unistusteks, siis vähemalt läheb XXI sajandi eestlane ajalukku kui visionäär ja unistaja, ning see kõlab ju ka uhkelt,» mõtiskleb Tartu Ülikooli õppeprorektor, füüsik ja tehikateadlane Mart Noorma, kes avab kosmoserändude ja kosmiliste tulevikuvisioonide teemat lähemalt juba kolmapäeva õhtul. Eesti kosmoseriigiks saamise eestvedajale saab omalt poolt küsimusi esitada ka publik.

«Kohtumine kosmoseteadlasega» on Tallinna Teletorni näituse «Elus universum» raames toimuv teemaõhtute sari, mida salvestab Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!». Varasemalt on raadiokuulajateni jõudnud astrofüüsikute Laurits Leedjärv teemaga «Kas kosmoloogia vajab elu?» ja Mihkel Kama teemaga «Kosmosejaam Maa ja elukõlbulikud planeedid universumis».

MART NOORMA – «KUI PALJU MAKSAB PILET MARSILE AASTAL 2050?»

Sel kolmapäeval, 16. märtsil kell 18 Tallinna Teletornis.

Sündmus Facebookis.

Palume eelnevalt loengu aeg broneerida meiliaadressil teletorn@teletorn.ee. Kohtade arv piiratud! Loenguõhtule pääsemiseks palume kaasa võtta varasemalt soetatud külastuspilet. Pileti puudumisel saab selle osta kohapealt tavahinnaga.

Esimese teemaõhtu avalik salvestus Tartu Observatooriumi astrofüüsikuga:

LAURITS LEEDJÄRV – «Kas kosmoloogia vajab elu

Teise teemaõhtu avalik salvestus Hollandi Leideni ülikooli astrofüüsikuga:

MIHKEL KAMA - «Kosmosejaam Maa ja elukõlbulikud planeedid universumis»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles