Soomes avastati haruldane Hollywoodi film Talvesõjast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes avastati haruldane Hollywoodi film Talvesõjast
Soomes avastati haruldane Hollywoodi film Talvesõjast Foto: Wikipedia.org

Soome filmiuurija Jarmo Raitio teatas aastakümneid arhiivis olnud filmiharuldusest.

Tegemist on 1940. aastal Hollywoodis valminud linateosega «Ski Patrol», mis räägib Soome Talvesõjast, kirjutab Ilta-Sanomat.

Raitio jõudis filmi jälile, kui otsis vanu Soome filme, mida on näidatud välismaal.

«Siis märkasin filmi, mille kohta informatsioon puudub,» lausus soomlane.

«Ski Patroli» režissööriks on Lew Landers. Filmi peategelast, soomlasest olümpiasuusatajat ja ohvitseri Viktor Ryderit möngib Hollandi päritolu näitleja Philip Dorn.

Filmivõtted toimusid California mäestikus.

Seda filmi ei näidatud Soomes mitte kunagi. Põhjused võisid olla poliitilised. Sõja aegseid vaatajaid oleks hämmastanud ka mäestikuküla, mille kangelaslikud elanikud seda Nõukogude Liidu armee vastu kaitsesid.

Hollywoodis ei pruugitud Soome tollaseid olusid just hästi tunda. Filmi «soomlastel» on peas Tirooli mütsid ja  nad tantsivad rahvatantse, mis meenutavad Austria omi. «Põhjamaalisust» annab linateosele ka see, et üks Soome kangelastest on Nobeli auhinna võitnu.

Film algab 1936. aasta taliolümpiamängudega. Soome võistleja Viktor aitab venelasest sportlast Ivani, kes on hädas. Ivan võidab lõpuks, soomlane tuleb teiseks. Meestest saavad sõbrad, kuid siis rahvusvaheline olukord muutub ning lahvatab sõda.

Hollywoodi film «Ski Patrol» on segu action-stseenidest ning klassikalise sõjafilmi elementidest.

Talvesõda (soome keeles talvisota, rootsi keeles vinterkriget) oli sõda Nõukogude Liidu ja Soome Vabariigi vahel.

Nõukogude Liit ründas 30. novembril 1939 kell 8.30 sõda kuulutamata Soome Vabariiki. Talvesõda lõppes 13. märtsil 1940 Moskva rahulepinguga. Rahu kestis 105 päeva.

 Soome astus hiljem Saksamaa liitlasena uuesti sõjategevusse NSV Liiduga.

Talvesõja tagajärjel loovutas Soome 13 protsenti oma territooriumist ja suuruselt teise linna Viiburi Nõukogude Liidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles