Pärast jõule hakkab külm laiama

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulud tulevad valged ja ehk isegi tormised, pärast seda läheb ilm aga taas külmaks.
Jõulud tulevad valged ja ehk isegi tormised, pärast seda läheb ilm aga taas külmaks. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Talvine päevakäände aeg (pööripäev 22. detsembril) sai mööda. Esivanemate arvates näitavad ilmamuutused enne ja pärast jõulueelset pööripäeva tuleva talve seisukorda ette.

Valvati tuult, kuhu ilmakaarde ta pidama jääb. Kui puhub rohkem põhjast, püsivat kevadeni külmad ilmad. Kevad seevastu pidi soe tulema.

Tuul sooja poole pealt, mis meil talvel lääne suunda tähendab, toob talvel nii lumesadu kui tuisku ja sula vaheldumisi.

Seni vahetab tuul suunda mitu korda nädalas. Enamasti pöörab itta või lõunasse, sealtpoolt tuleb meile aga külma õhku, mis on hoidnud ilma jaheda; sooja merevee kohal aga tekitanud hulgaliselt lumepilvi. Kogu Eesti on paksu lumevaiba all.

Esivanemate arvamuse kohaselt enne jõule suur lumi ja räästani ulatuvad hanged ennustavad viljarikast suve. Lumeuputus ja heitlik ilm kimbutavad kogu Euroopat, Läänemere maadeni ulatub vaid selle kauge kaja.

Jõulud tulevad valged, tormivõimalusega nädala lõpul ja uue algul. Edasi võib arvestada esialgu mõne pakaselise päevaga, sest Skandinaavia kohal laiutab 20-25kraadise külmaga kõrgrõhuala. Loodetavasti jõuab lõunast soojema õhuga madalrõhkkond pakasele nädala teises pooles piiri panna.

Ootamatuteks ilmapööreteks peaks igaüks kogu aeg valmis olema. Ei soovita looduse jõuvarusid alahinnata, vaid oma tegevusi tuleks tema järgi kohandada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles