Ekraanile jõuab Mika Kaurismäki humoorikas draama «Olen elult kõik saanud»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Kaurismäki humoorikas draama «Olen elult kõik saanud»
Mika Kaurismäki humoorikas draama «Olen elult kõik saanud» Foto: Pressimaterjalid

Alates 18. märtsist linastub kinos Artis soome lavastaja Mika Kaurismäki film «Olen elult kõik saanud» (Elämältä kaiken sain). Komöödiasugemetega peredraamas ei puudu ka kriminaalne liin.

Vanaduspäevi veetva boheemlasliku Urho rahu saab rikutud, kui tema sünnipäevale saabub tütar Tiina koos oma elukaaslase Tomi ja tolle teismelise tütre Emiliaga. Isa elukeskkonnast šokeeritud Tiina otsustab jätta senise põetajatöö linnas ning perega endisesse räsitud koju kolida. Ühiselu ei suju siiski nii nagu Tiina ja Tomi seda ette on kujutanud. Vana maja remontimine käib algajatele üle jõu ja põikpäine isagi ei vaja pakutavat hoolitsust. Pereharmoonia lööb lõplikult kõikuma Tiina palgatud remondimees Kake, kellel on maja ja selle elanike suhtes hoopis teistsugused kavatsused.

Humoorikas filmis selgub, et suhete hoidmine silmnähtavalt võimatute inimestega nõuab samasugust pingutust kui vana maja remont.

Oma kuulsa noorema venna Aki varjus on režissöör Mika Kaurismäki juba 35 aastat vändanud nii rahvusvahelisi suurfilme, kultuuridokumentaale kui ka soomlaste tõelist palet peegeldavaid rahvafilme. Neist on Eesti ekraanidele jõudnud enamasti tragikomöödiad. Nii oli 2012. aastal meie ekraanidel koguni kaks Mika Kaurismäki filmi - «Vennaksed» ja «Teel põhja».

2009. aastal valminud Kaurismäki komöödia «Hargneva armastuse maja» aluseks oli kirjanik Petri Karra samanimeline romaan. Uue filmi «Olen elult kõik saanud» stsenaariumile tõuke andnud romaan «Kojutulek» on samuti ilmunud Petri Karra sulest.

Peaosalist Tiinat mängiv Armi Toivanen peaks Eesti vaatajatele tuttav olema komöödiast "21 moodust abielu tuksi keerata". Tema kaasa Tomi kurbnaljakas rollis on soome kino üks edukamaid ekspordiartikleid Peter Franzén. Nooremate näitlejate kõrval on filmi selgrooks Soome kino- ja telemaastiku raudvara Vesa-Matti Loiri, kelle kehastatud boheemlaslik vanur Urho lisab peredraamale nii mõnegi humoorika noodi.

Filmi levitab OÜ Estinfilm. Filmi saab näha ka teistes kinodes üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles