Islamiriigi värbamisankeedil küsitakse, kas oled valmis surema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Hiljuti lekkisid maailma meediasse äärmusrühmituse Islamiriik saladokumendid, milles on võitlejate kohta käivad andmed.

Briti, USA, Prantsusmaa, Saksamaa ja Austraalia võimud uurivad avalikuks tulnud dokumente, mis saadi Islamiriigist lahkunud džihadisti Abu Ahmedi abil, edastab news.com.au.

Ahmedi sõnul ei saanud ta selle rühmituse eesmärgist aru ja tal tekkisid vastuolud, mille tõttu ta lahkus. Mees aga võttis mälupulgal kaasa palju Islamiriigi võitlejate kohta käivat väärtuslikku materjali.

Üks neist dokumentidest on värbamisankeet, mis tuleb täita kõigil selle grupeeringuga liituda soovijatel. Neil tuleb anda oma sünninimi, võitlejanimi ja tunnistada, et allutakse sharia seadustele.

Ankeedi allosas on sektsioon, mis on jäetud surma aja ja koha kohta ning selle täidavad pärast isiku surma ta kaasvõitlejad.

Samuti küsitakse värvatavatelt nende perekonnaseisu, töökogemuse, ameti, ema nime, võitlusvaimu ja ka selle kohta, kas ollakse valmis enesetapupommitajana surema.

Lääneriikides on nüüdse lekke tõttu olemas andmed 22 000 džihadisti kohta.

Julgeolekuanalüüsifirma International Corporate Protection tegevjuhi Will Geddesi sõnul on isikuandmete leke Islamiriigi jaoks suureks tagasilöögiks.

Kui Briti ja USA analüütikute arvates on lekkinud info suures osas autentne, siis prantslaste arvates ei ole kõik autentne, vaid jälgede segamiseks on ka valeandmeid.

USA luure andmetel on  praegu Iraagis ja Süürias umbes 25 000 Islamiriigi võitlejat, kellest osa on välismaalased. See arv on 2014. aasta augustis välja käidud arvust, mis oli 31 000, natuke väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles