Video: Alaska kuulsale koerte võiduajamisele tuli lund juurde transportida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaska koerarakendite võiduajamine Iditarod
Alaska koerarakendite võiduajamine Iditarod Foto: SCANPIX

Kliimauurijate sõnul on selle aasta talv olnud üllatavalt soe ja seda isegi paikades, kus tavapäraselt on palju lund ja madalad temperatuurid, nagu näiteks Alaskal ja Teravmägedel.

Alaskal on lisaks kõrgetele temperatuuridele tavapärasest vähem lund sadanud ja talvetorme ei esinenud.

Möödunud nädalalõpul toimus Alaskal kuulus koerarakendite võiduajamine Iditarod, mis kulgeb läbi Alaska, kuid stardipaiga piirkonnas oli nii vähe lund, et seda tuli rongiga kohale transportida. USA meedia teatel veeti Anchorage´i alale lund juurde sellest põhjapoole jäävatest piirkondadest.

Iditarodi korraldajad said juba möödunud sügisel aru, et koerterakendite võiduajamiseks ei pruugi piisavalt lund olla ja selle tõttu hakati seda koguma ja jahedas hoiustama, kuid sellest hoolimata ei olnud lund piisavalt, sest sel talvel on seal sadanud vaid pool tavapärasest lumekogusest.

Iditarod kulges 1609 kilomeetri pikkusel teekonnal.

Samas tõstatati küsimus, kas ja kuidas kliimamuutus võib mõjutada jahedusega harjunud haskisid, keda koerarakendites kasutatakse.

Iditarod kannatas lumepuuduse all juba eelmisel aastal, mil samuti Alaskal kesmisest vähem lund sadas.

Selle aasta jaanuar oli Alaskal rekordiliselt soe, kuna õhuvoolud tõid põhjapooluselt soojemat õhku. Alaskalaste sõnul saabus neile siis ootamatult «suvi».

Põhjapoolusel on talvine temperatuur tavaliselt 30 – 40 miinuskraadi, kuid aastavahetusel oli seal umbes null kraadi ja sealne jää hakkas kiiresti sulama.

Satelliidiuuringud näitasid, et sealne jääkate on alates selle aasta alguses kahanenud läbi mõõtmisajaloo kõige õhemaks. Õhem jääkate on nüüdseks umbes 1,5 miljoni ruutkilomeetrisel alal.

Teravmägede piirkond on aga täiesti jääta ning viimasel 30 päeval on seal Norra meteoroloogide teatel temperatuur keskmisest 11 kraadi võrra kõrgem ehk ulatudes nullkraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles