The Beatlesi pala «When I´m Sixty-four» võib eakatele saatuslikuks saada (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Beatles (vasakult paremale) George Harrison, Ringo Starr, John Lennon ja Paul McCartney 1967. aastal
The Beatles (vasakult paremale) George Harrison, Ringo Starr, John Lennon ja Paul McCartney 1967. aastal Foto: SCANPIX

Briti Anglia Ruskini ülikooli teadlaste uuringu kohaselt võivad eakate jaoks negatiivse sõnumiga laulud, milles on viidatud näiteks juuste hallinemisele, pea kiilanemisele või keha vananemisele, tekitada eakates alaväärsustunnet ja tuua isegi infarkti.

Üheks selliseks peetakse ansambli The Beatles menukat pala «When I´m Sixty-four », edastab The Telegraph.

«Kui laulus on selline sõnum: «kui saan vanaks, kaotan aastate pärast juuksed, kuid sa saadad mulle ikka sõbrapäevakaarte, sünnipäevaõnnitlusi ja pudeli veini», siis eakad võivad seda pala kuulates hakata arvama, et nad ei ole armastamist väärt ja on mittevajalikud,» selgitasid teadlased.

Vananemisele ja kõrvaletõugatuse sõnumitega palad võivad eakatele tõsiseid terviseprobleeme kaasa tuua.

«Vananemist seostatakse eelkõige keha vananemise ja nõrgemaks muutumisega, kuid ka ilu ja seksapiilsuse kadumisega. Eakad  võivad olla kergemini mõjutatavad ja hakkavadki end vanadust negatiivsena kujutavate palade tõttu halvasti tundma,» teatasi uurijad.

Uurimine näitas, et eakatele võib väga halvasti mõjuda ka Kris Kristoffersoni pala «Feeling Mortal», milles eakaid nimetatakse enesehaletsejateks, kellel puudub eneseaustus.

Samas on ka mitmeid eakusest positiivselt kõnelevaid laule nagu Bob Dylani «Forever Young» ja Dusty Springfiledi «Goin`Back».

Teadlastegrupp analüüsis 1930. aastatest kuni tänapäevani ingliskeelsete laulude sõnu eesmärgiga uurida, kas ja kuidas laulude sõnum mõjutab eakaid.

76 uuritud laulust 55 oli eakatele halvasti mõjuda võiv sõnum ehk 72 protsenti laulude sõnadest oli eakate jaoks negatiivne ehk käsitleti eakust, nõrkust, üksindust ja surma.  

Uurimine näitas, et kõige enam kirjutati eakuse ja sellega kaasneval teemal palasid 1980. aastatel.

«Tänapäeval ei ole enam 60- 65-aastased eakad, kuna eluiga on pikem, kuid samas on rahvastiku vananemine jätkuv trend, mis puudutab eelkõige heaoluriike. Järgnevatel aastakümnetel on seega aina enam eakaid,» teatas uuringu teinud teadlane Jacinta Kelly.

Ta lisas, et eakad peaksid kuulama palasid, mis neile hea enesetunde tekitavad ja rõõmu teevad, need laulud aga, mis on nende suhtes negatiivse sisuga, võivad kaasa tuua depressiooni ja mitmeid tervisehäireid, kaasa arvatud südameprobleeme.

Teadlased soovitavad eakatel kuulata näiteks neid palasid, milles on positiivne sõnum: Dusty Springfieldi «Goin`Back», Bo Dylani «Forever Young», Sophie Tuckeri «Life Begins at Forty» ja Jimmy Durante «Young at Heart».

Teadlased tõid välja ka mõned palad, mida eakatel soovitatakse negatiivse sõnumi pärast vältida: Green Day «The Grouch», Dexy´s Midnight Runners «Old», Mary Hopkins «Those Where The Days» ja The Beatles «When I´m Sixty-four».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles