Ühe käega kirjutamisel paraneb kirjutatava kvaliteet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada Waterloo ülikooli teadlased leidsid, et ühe käe abil arvutis kirjutamine annab märgatavalt parema kvaliteediga kirjutise kui kahe käega kirjutamine.

Teadlased kasutasid tekstianalüüsi tarkvara, mis näitas, et ühe käega kirjutamisel oli tekst märgatavalt keerulisem ja intelligentsem, edastab Daily Mail.

«Arvutis kahel käel kirjutamine võib olla kas liiga kiire või liiga aeglane, mille tõttu kirjutatava sisu ja grammatika kannatab. Kirjutamise saadus sünnib meie mõtete ja abivahendite koostoimes,» selgitas teadlane Jordan Medimorec.

Ta lisas, et ühe käega trükkimisel kirjutamine aeglustub ja seega on ajul rohkem aega vaagida mitme võimaliku sõnavariandi vahel.

Samas ei tohiks ühe käega kirjutamine nii aeglane olla, et kirjutamine selle tõttu ebakvaliteetseks muutub, kuna mõtete  või sõnaotsingute vahel on liiga pikad pausid.

Uurimine näitas ka seda, et kirjutamise kiirus mõjutab kirjutatavat teksti ja selle kvaliteeti hoolimata vahenditest, millega kirjutatakse. Olgu selleks siis arvuti või pastapliiats ja paber.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles