Video: astronaut Scott Kelly «kasvas» ühe aastaga viis sentimeetrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Kelly
Scott Kelly Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Kosmoseagentuuri NASA astronaut Scott Kelly viibis Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) ligi üks aasta missioonil ja selle aja jooksul ta «kasvas» viis sentimeetrit.

Kelly saabus Maale tagasi pärast 340 päev kosmilistes oludes, kus peaaegu puudus gravitatsioon, edastab foxnew.com.

Pärast Maale tagasi saabumist ja aklimatiseerumist tehti astronaudile terviseuuring, mis näitas, et ta on kosmoses olemise ajal viis sentimeetrit pikemaks muutunud.

Arstide sõnul põhjustas seda ISSi mikrogravitatsioon, mis venitas lülisammast sirgemaks. Maal olles mõjub lülisambale tugev gravitatsioon, mis surub seda kokku.

Uudis Kelly pikenemisest sai sotsiaalmeedias palju tagasisidet.

«Pean nii kiiresti, kui võimalik kosmosemissioonile minema,» teatas staarkorvpallur, 175-sentimeetrine Isiah Thomas.

Arstide teatel oli Kelly pikkusemuutus ajutine, kuna gravitatsioon «sõi selle ära».

Scott Kelly käes on ameeriklastest astronautide missioonil viibimise rekord, mis koos nüüdse ISSil olemisega on kokku 520 päeva.

Kelly teatel on sellised pikaajalised missioonid, nagu oli tema oma, ettevalmistus Marsile minekuks. Marsi kogu missioon peaks kestma kaks ja pool aastat.  

NASA plaanib saata esimese mehitatud lennu Punasele planeedile 2035. aastaks. Marsi astronautide jaoks on esmaseks ohuks kosmiline kiirgus ja Marsi karmid tingimused.

Scott Kelly viis oma missiooni ajal ISSil läbi mitmeid teste, mille eesmärgiks oli saada teada, kuidas inimkeha pikka aega peaaegu olematu gravitatsiooniga hakkama saab.

Arstid uurisid lisaks Scott Kellyle ka ta venda Mark Kellyt, kes oli Maal, et teha kindlaks nende tervisliku seisundi erinevusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles