Video: optiline illusioon, mis võimaldab «vaadata» läbi käe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Ameerika Ühendriikide PBS kanali saate  «Brain Craft» juht ja teadusreporter Vanessa Hill selgitab ja demonstreerib optilist illusiooni, mis võimaldab «vaadata» läbi käe.

Mõnikord on inimesed mõelnud, miks ei võiks peopesas olla auk, millest saaks läbi vaadata, tegelikult saab sellise «augu» illusiooni abil luua.

Hilli sõnul tuleb selleks võtta paber ja keerata see rulli. Rull tuleb tõsta ühe silma ette ja teine käsi panna teise silma ette viie sentimeetri kaugusele silmast.

Sellises asendis tasuks olla vähemalt kümme sekundit ning lõpuks tekibki illusioon, et silma ees olnud peopesas on «auk».

««Auk» tekib sellest, et üks silm näeb ühte ja teine midagi muud. Kui aju ei suuda neid kahte ühendada, siis üks silm muutub dominantseks ja teise silma nähtav hägustub. See fenomen kannab nime «binokulaarne rivaalitsemine». Selle puhul silmad näevad, mis näevad, kuid aju on see, mis lõpliku pildi paika paneb,» selgitas saatejuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles