Pildid: ettevalmistused 8. märtsiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevalmistused 8. märtsiks
Ettevalmistused 8. märtsiks Foto: SCANPIX

Järgmise nädala teisipäeval, 8. märtsil tähistakse maailma mitmetes paikades rahvusvahelist naistepäeva ja siis on tavaks, et naistele kingitakse lilli.

Lillekasvatusfirmad alustasid lillede lõikamise ja müügile saatmisega juba sel nädalal. Traditsiooniliselt on 8. märtsi kõige populaarsem lill tulp, millele järgnevad nartsiss ja roos.

Kuigi nüüd on naistepäev lihtsalt kevadega seostatav kena tähtpäev, siis kunagi seostati seda poliitika ja naiste õiguste eest võitlemisega.

Naistepäeva «juurteks» võib pidada 8. märtsil 1908. aastal USAs New Yorgis toimunud naiste väljaastumist, milles umbes 15 000 naist nõudsid endale meestega võrdset kohtlemist ja paremaid töötingimusi.

1909. aastal tegi juuditarist marksist ja revolutsionäär Rosa Luxemburg ettepaneku tähistada 8. märtsi kui naiste solidaarsuspäeva.  See idee hakkas levima ja juba 1911. aastal tähistati 8. märtsil naistepäeva Saksamaal, Austrias, Šveitsis ja Taanis ning paar aastat hiljem Venemaal.

ÜRO kinnitas 8. märtsi rahvusvahelise naistepäevana 1975. aastal, mil peeti ka esimest korda naisteaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles