Video: miks Morgan Freemani hääl on jumalik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Morgan Freeman
Morgan Freeman Foto: SCANPIX

USA Miami ülikooli teadlased uurisid, miks paljudele meeldib Hollywoodi staari Morgan Freemani hääl ja miks see kõlab jumalikuna.

On teada, et Freeman on kehastanud jumalat, kuna režissöör pidas tema häält selle rolli jaoks sobiva tämbriga olevaks, kirjutab Time.

Maailmas on tehtud mitmeid hääleuuringuid, mis on näidanud, kuidas kuulajad langetavad kuuldava hääle alusel rääkija kohta otsuse, et milline see inimene olla võib. Madala häälega mehi peetakse tugevateks ja seksikateks, samas aga naiselikult kõrge häälega mehi füüsiliselt vähem atraktiivseteks.

Ühes uuringus paluti madala ja kõrge häälega mehi ja naisi öelda lause: «Kutsun sind novembrikuistel valimistel hääletama minu poolt». Hiljem muutsid katse teinud lause lausunute häält, kas madalamaks või kõrgemaks ja need modifikatsioone anti kulata veel ühele grupile.

Kõige meeldivamaks peeti neid naisi ja mehi, kellel oli madal, kuid tugev hääl. Sellise hääle esindajaid peeti alateadlikult teistest paremaks ja andekamaks. Madalamat häält seostatakse ka elukogemuse ja tarkusega.

Uurijate sõnul on 78-aastane Morgan Freeman selline näitleja, kes on oma häält teadlikult treeninud ja see on tekitanud temast pildi kui tugevast, dominantsest ja seksapiilsest mehest.

Freeman esineb mitmetes teadussarjades, kus just tema isiksus ja hääl on need, mis inimesi saateid vaatama tõmbab.

Freeman on hääleuuringutega kursis ja andis nõuandeid, kuidas tema on oma häält treeninud.

«Kui tahad muuta oma häälekõla paremaks, siis haiguta palju, sest haigutamine lõdvestab kurgulihaseid ja häälepaelu. Kui need lihased lõdvestuvad, muutub hääl madalamaks ning mida madalama häälega räägid, seda  mõjusamaks peetakse seda, mida sa räägid,» nentis Freeman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles