Kolm probleemi, mis võivad tekkida jalg üle põlve istudes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kindel on see, et olgu asend ükskõik milline, on pikaajaline istumine kahjulik. Asjatundjate arvates on kahjulik istuda pika aja vältel ka jalg üle põlve, eriti mõjutab see rühti.

Lehekülg prevention.com tõi ära kolm probleemi, mis võivad tekkida kui ollakse harjunud istuma jalg üle põlve.

Tekivad veenilaiendid – kui istutakse pidevalt jalg üle põlve, on verevool takistatud ja aeglustunud, tuues kaasa veenilaiendid. Neid saab ennetada igapäevase liikumise, istumisasendite vahetamise ja lisakilode vältimisega kui ka tervisliku toidu abil.

Vererõhk tõuseb – paar aastat tagasi teatas USA väljaanne Blood Pressure Monitoring, et jalg üle põlve istumine tõstab vererõhku ja kui sellist istumisasendit on kasutatud pika aja vältel, siis on suur oht veresoone ummistuse ehk tromboosi tekkeks. On inimesi, kes istuvad jalg üle põlve tunde ja ei vaheta asendit, neil aga kes vahetavad asendit umbes 15 minuti järel, on vererõhu tõusu ja tromboosi tekkeoht väike.

Mõjutab rühti – jalg üle põlve istudes läheb keha tasakaalust välja ja raskem on hoida lülisammast sirgena. Sellisel istumisel lastakse keha lõdvaks, vajutakse kas ette või tahapoole. Töötervishoiu asjatundjate sõnul tekib jalg üle põlve istumisel jalgades ebasümmeetriline venitus ja keha on pisut pööratud. Jalg üle põlve võib vahel istuda, kuid soovitav on kehaasendit vahetada ning vahel ka püsti tõusta ja kõndida. Istudes töötavatel inimestel soovitatakse mõlemad jalad maas, keha otseses asendis ja käed lauale toetuvana hoida.

Liiga kaua ühes asendis istumine tekitab kehas stressi ja viib pingesse, jalad aga võivad tursuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles