Tartu tähetorn tähistab 200 aasta juubelit valgusetendusega

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tähetorni teleskoobi paigaldamine.
Tartu tähetorni teleskoobi paigaldamine. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kolmapäeval, 22. detsembril kell 19 avab kõigile huvilistele üheks õhtuks uksed värskelt restaureeritud Tartu tähetorn, kus saab vaadata valgusetendust ja selge ilmaga tähti.

Tartu ülikooli pressiesindaja Anneli Miljani teatel andis ehitaja vastvalminud tähetorni üle tellijale Tartu ülikoolile 200 aastat tagasi 22. detsembril 1810.

2009. aastal alustati Euroopa regionaalarengu fondi toel tähetorni restaureerimist. Nüüd on tööd valmis ja tähetorni võti antakse taas pidulikult ülikoolile üle. Huvilistele avaneb pärast poolteiseaastast pausi astronoomiliste vaatluste hooaeg.

Tähetorni projektijuhi Reet Mägi sõnade järgi on Tartu tähetorn maailma teadusajaloo pärl. “Tähetorni inspireeriv keskkond ja saavutusterikas ajalugu loovad head eeldused jätkata siinset teaduse tutvustamise traditsiooni,” ütles Mägi ning lisas, et tähetorn avaneb vaid üheks õhtuks, edasi hakatakse hoonet sisustama ja muuseumiks ümber seadma.

Eesti Post annab välja tähetorni 200. aastapäevale pühendatud spetsiaalse kujunduse ja pealetrükitud maksetähisega postkaardi (tervikasja). Postkaardi müük ja esimese päeva tembeldamine toimub kolmapäeval 11-16 postimuuseumis ja õhtul ürituste ajal tähetornis.

Kolmapäeva õhtul toimuva valgusetenduse teksti autor ja esitaja on Mikk Sarv. Huvilised saavad uuenenud tähetornis ringi vaadata ja selge ilmaga kiigata värskenduskuuri läbinud Zeissi teleskoobiga tähti. Vaadata saab planetaariumietendust ja soetada endale Eesti Posti spetsiaalselt selleks puhuks välja antud piltpostkaardi. Näha saab slaidiprogrammi “Tartu 1810” ning lühifilme tähetornist. Tähetorn on avatud kella 22ni.

Tähetorni 200. aastapäeva tähistamine kulmineerub 27. aprillil 2011. Siis avatakse tähetorn muuseumi ja külastuskeskusena.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles