Kurdi võitlejate poolt Islamiriigi küüsist päästetud noor rootslanna oli mässumeelne (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Nevalainen
Marilyn Nevalainen Foto: Youtube

Rase Soome päritolu, kuid Rootsis elav teismeline Marilyn Nevalainen läks koos radikaliseerunud poiss-sõbraga möödunud aastal Süüriasse, kus ta langes äärmusrühmituse Islamiriik džihadistide kätte ja ta viidi edasi Iraaki.

16-aastase Nevalaineni kaaslane hukkus lahingutes, kuid tüdruk sünnitas Islamiriigi käes olles poja, edastab nytimes.com.

Tüdrukul õnnestus ühel hetkel varastada džihadistilt mobiiltelefon, helistada koju ja teatada, et ta vajab abi. Rootsi välisministeerium käivitas operatsiooni tüdruku kojutoomiseks.

Pasi ja Ann-Kristin Nevalaineni tütar Marilyn kasvas üles Lääne-Rootsis Göteborgi lähedases Marki maakonnas ning nii Rootsi kui välismeedia teatel oli teismeline mässuline.

«Talle ei meeldinud õppimine ega kool. Kui ta oma tahtmist ei saanud, hakkas ta karjuma ja muutus vägivaldseks. Vanemad tegid kõik, et tütart aidata, kuid ei suutnud,» edastasid väljaanded.

Nevalainen jättis 14-aastasena kooli pooleli ja armus endast viis aastat vanemasse, Põhja-Aafrika moslemi noormehesse, kes saabus Rootsi 2012. aastal.

Marilyn Nevalaineni päästsid Iraagis kurdi võitlejad, kelle abil tüdruk jõudis oma riigi diplomaatide juurde ja lõpuks koju Rootsi.

Tüdruku sõnul oli ta suhe poisiga alguses hea, kuid siis hakkasid ta kaaslast huvitama Islamiriigi videod ning noormees teatas, et ta tahab minna Süüriasse ja Iraaki sõdima. Nevalainen ei teadnud ise midagi äärmusrühmitusest Islamiriik ega islamist, tema jaoks oli teise riiki minek suur seiklus.

Tüdruku vanemate arvates ei olnud Nevalaineni lahkumine Lähis-Idasse ideoloogiline, vaid teismelise mäss.

Meedia teatel vabatasid kurdid Soome-Rootsi tüdruku 17. veebruaril pärast seda, kui ta asukoht tehti mobiiltelefoni signaali ja edastatud selfie`de järgi kindlaks.

Kurdide armee esindajatega võttis kontakti Marilyni onu, kes töötab ÜRO lasteorganisatsioonis UNCEF ja palus kurdidel ta sugulane päästa. Onu edastas kurdi võitlejatele tüdruku selfie`d, millel teda on näha Iraagis Mosuli lähedases Tel Kiefi külas.

Päästeoperatsioonis osales ka Rootsi diplomaate, kes eitasid, et tüdruku eest maksti Islamiriigile 35 000 dollarit lunaraha.  

Rootsi väljaannete teatel radikaliseerus Nevalaineni poiss-sõber Rootsis kogetud rassismi tõttu ja tahtis endale tõestada, et ta on paljuks võimeline.

Kurdi võimude teatel hukkus Marilyn Nevalaineni kallim möödunud sügisel Lääne-Iraagis Ramadis toimunud lahingutes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles