William Shakespeare´i hauda asutakse uurima radariga, kas uurijaid tabab needus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Shakespeare`i haud Stratford-upon-Avonis
William Shakespeare`i haud Stratford-upon-Avonis Foto: Wikipedia.org

Inglise renessansiaegne näitekirjanik William Shakespeare (1564 – 1616) on maetud Stratford-upon-Avonisse ja ta matmispaigas on hoiatus, et «neid, kes säilmeid liigutavad, tabab needus».

Ühendkuningriigis tähistatakse sel aastal näitekirjaniku 400. surma-aastapäeva ja selle raames uuritakse ta hauda, mida ei ole kunagi lahti kaevatud, edastab BBC.

Shakespeare maeti 1616. aastal Stratford-upon-Avoni Kolmainu kirikusse, kus nüüd viiakse läbi radariuuring.

Radariuuringu tulemused peaks selguma paari nädala pärast, kuid nii arheoloogid kui ajaloolased arvavad, et neid võivad üllatused ees oodata. Lisaks Shakespeare`ile on nimetatud kirikusse maetud veel tema viis pereliiget.

1616. aastast pärit haual on plaat kirjutisega: «Hea sõber, Jeesuse nimel ära kaeva mu luid välja. Need, kes seda ei tee, säästetakse needusest, kes aga teevad, langevad needuse alla».

Sel suvel toimub Ühendkuningriigis Shakespeari teemaline kongress, kus osalevad mitmed mainekad Shakespeare`i spetsialistid mitmelt elualalt.

Arheoloogid räägivad üritustel nii näitekirjaniku Stratfordis asunud elukoha New Place kui ka haua uurimisest.

17. sajandist pärit maja uurimisel paljastus, et Shakespeare elas oma aja kohta luksuslikult, sest tal oli majas külmkamber, mis oli siis külmiku eest kui ka suur pliit ja ahi toiduvalmistamiseks.

Ekspertide sõnul lubavad Shakespeare´i elu kohta tehtud leiud oletada, et ta viibis üsna palju kodus, kus oli mugav. Näitekirjaniku äriline tegevus toimus pealinnas Londonis, kuid oma teosed kirjutas ta kodus Stratfordis.

Shakespeare oli Londonis asuva Globe´i teatri juht ja näitleja ja seal võis ka ta tragöödia «Romeo ja Julia» esiettekanne olla.

Shakespeare`i ekspertide sõnul oli selle näitekirjaniku puhul tegemist oma ajast ees oleva fenomeniga, sest ta oli kuulus nii kodumaal kui kaugemal ning ta kuulsus on jätkunud läbi sajandite.

William Shakespeare`i loomingu hulka kuuluvad sellised kuulsad näidendid nagu «Macbeth», «Hamlet», «Kuningas Lear», «Suveöö unenägu», «Tõrksa taltsutus» jne.

Shakespeare huvitus antiikmütoloogiast ja antiikajaloost, mille teemal on tal mitu teost, kuid eriti austas ta roomlasi, keda pidas julguse ja tarkuse kehastuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles