Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Hüva nõu! Millest koosneb tervislik smuuti tegelikult?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Astelpaju ja õietolmuga: smuuti 
autorid Elisa Oras (vasakul) ja Mariin Manglus.
Astelpaju ja õietolmuga: smuuti autorid Elisa Oras (vasakul) ja Mariin Manglus. Foto: Mihkel Maripuu

«Kurb on lugeda retsepte, mis on pealtnäha tervislikud, aga tegelikkuses on enamus ainult suhkrupommid. Põhimõtteliselt ei ole tegemist oluliselt tervislikuma asjaga kui näiteks limonaad või mahl,» räägib personaaltreener Taavi Merisalu.

Artikli foto
Foto: Panther Media

Taavi: Enamasti kasutatakse smuutides puuvilju, marju, juurvilju, aedvilju piima või keefiri, heal juhul leiab retseptides ka pähkleid. Põhimõtteliselt on tegemist maitsega piimajoogiga, kus on ka natuke vitamiine ja mineraale. Puuviljad ja marjad on küll tervislikud, aga ainult nende söömine ei ole tervislik, sest puudu jäävad rasvad ja valgud.

Tervislikus smuutis peab olema lisaks süsivesikutele ka valke ja rasvu! Valkude, süsivesikute ja rasvade vahekord sõltub inimese elustiilist, eesmärkidest jms. Kes tegeleb spordiga, nendel kindlasti süsivesikute kogus suurem ja kes spordiga ei tegele, nendel väiksem.

Valkude osakaal võiks olla umbes 25-30%, süsivesikute osakaal 40-45% ja rasvade osakaal 30-35%. Smuuti kogus vastavalt päevasele energiakulule.

Valkude allikaks kasutada näiteks:

Kohupiim

Kohupiimapasta

Kodujuust

Valgupulber

Süsivesikute allikaks:

Puuviljad

Marjad

Juurviljad

Rasvade allikaks:

Pähklid

Seemned

Avokaado

Hapukoor

Kookospiim

Kookosrasv

Vedelikuna kasuta:

Vesi

Piim

Keefir

Pett

Maitsestamata jogurt

Tervisliku smuuti retsept, mis sobib keskmiselt aktiivsele naisele kehakaalu säilitamiseks (vahepala):

Lahja kohupiim (suhkruta) – 50g

Keefir 2,5% – 200g

Maasikad – 60g

Mustsõstrad – 60g

Sarapuupähklid – 5g

Sööge tervislikult!

Tagasi üles