Video: Euroopa Kosmoseagentuur tahab rajada Kuule 3D detailidest baasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Euroopa Kosmoseagentuuril (ESA) on plaanis rajada Kuule 3D detalidest baas, mille ehitamisel kasutatakse ka selle kosmilise keha enda materjale.

ESA direktor Johann-Dietrich Wörneri sõnul saaksid Kuu baasi kasutada erinevate riikide astronaudid ja kosmoseteadlased, edastab AFP.

Wörner selgitas, et Kuu baas toimiks samal põhimõttel nagu Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS) ja seega oleks see uus globaalne projekt.

Kuu baasi projektist on lisaks ESAle huvitatud USA kosmoseagentuur NASA, kuid ka Venemaa, Hiina, India ja Jaapani kosmoseagentuurid.

Kuu baasi projektiga on liitunud Briti arhitektifirma Foster + Partners, mis avaldas Twitteris tulevase «kuuküla» plaanitavate ehitiste joonised ja video.

ESA teatel on Kuu baasi projekt alles planeerimisfaasis ja mingeid kindlaid kokkuleppeid ei ole veel sõlmitud.

Saksamaal Kölnis asuvas Euroopa astronautide keskuses toimus veebruari alguses mõttekoda, kus arutati Kuu küla teemal. Kõlama jäi mõte, et mitte kõike ei pea Maalt Kuule lennutama, vaid ära tuleks kasutada ka Kuul olevat nagu metallid, mineraalid ja jää.

«Uuringud kinnitasid, et Kuul on palju ressursse, mida saab ära kasutada. Kuu polaaraladel on paks jääkate, kuid on ka alasid, kus jää puudub,» selgitas Rahvusvahelise Kuu-uuringute grupi juht Bernard Foing.

Kuul on tunda tugevat päikesekiirgust, sinna võib langeda meteoriite ja on äärmuslikud temperatuurid ning neid aspekte tuleb võtta hoonete rajamisel arvesse.

ESA teadlase Aidan Cowley arvates saaks Kuu baasi hooneid kaitsta nimetatud ohtude eest Kuu pinnasest pärit materjalidega.

«Üks ideedest on kasutada Kuul leiduvaid aineid 3D detailide kaitsmiseks. Meie plaaniks on, et mehitamata ehitusrobot-rakett maandub Kuule ja selle abil püstitatakse kuplisarnased ehitised,  millel on mitu kaistekihti, mille abil saab astronaute äärmuste eest kaitsta,» selgitas Cowley.

Iglu stiilis hoonete pealiskiht oleks Kuu pinnasest pärit ainetest, alumised kihid aga 3D materjalidest, mis pärinevad Maalt.

ESA arvates kulub selle projekti ettevalmistamisele veel umbes 20 aastat, kuna vajaminev tehnoloogia on alles arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles