Apelsinitarretisega piparkoogitort on pühadelaua uhkus

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsinitarretisega piparkoogitort
Apelsinitarretisega piparkoogitort Foto: Sille Varblane

Põhi
1,5 dl suhkrut siirupi jaoks
0,5 dl kuuma vett
75 g margariini
1,5 tl piparkoogimaitseainet
2 muna
1 dl suhkrut
0,5 sidruni mahl
1 dl hapukoort
5 dl jahu
1 tl soodat
immutamiseks apelsinimahla

Täidis
1,5 dl suhkruga segatud purustatud jõhvikaid
2 dl vahukoort ja 2 spl suhkrut
400 g kohupiimapastat ja 1 dl suhkrut

Kaunistus
Mandariiniviilud

Apelsinitarretis
1 l veega lahjendatud suhkruga magustatud apelsinimahla
3 spl želatiini

Põhja tegemiseks karamellista suhkur. Pane suhkur kuiva potti ja kuumutada pidevalt segades, kuni suhkur on sulanud ja tumekollast värvi. Kui sulanud suhkur muutub pruuniks, jääb küpsetisele juurde kõrbemaitse. Vala ettevaatlikult hulka keev vesi, seda tehes tekib tugev aur. Sega, kuni siirupis pole enam suhkrutükke.

Tõsta pott tulelt, lisa sulatatud margariin, piparkoogimaitseaine ja sooda. Lase natuke jahtuda ja lisa jahu, 1 dl suhkruga lahtiklopitud munad, sidrunimahl ja hapukoor. Sega sellest ühtlane tainas ja vala küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse koogivormi põhja.

Küpsetada 200-kraadise ahju keskmises osas 20 minutit.

Lõika jahtunud koogipõhi kaheks kihiks ja immuta mõlemad apelsinimahlaga. Kata alumine kiht jõhvikapüreega, kata see kohupiima-vahukoorekreemiga. Aseta peale teine koogipõhjakiht ja kata see samuti nii pealt kui külgedelt kohupiima-vahukoorekreemiga.

Kata tordi pealispind mandariiniviiludega, vala üle õrnalt tarduma hakanud apelsinitarretisega. Kata tordi küljed piparkoogipuruga või šokolaadiriisi krõbinatega.

Apelsinitarretise tegemiseks sega apelsinimahl vee ja suhkruga, paisuta želatiin apelsinimahlaga, sulatada ja sega apelsinimahla-veesegu hulka ja pane külmkappi tarduma.

Copy
Tagasi üles