Saksamaal leiti populaarsetest õlledest vähki tekitavat pestitsiidi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Saksamaa Müncheni keskkonnainstituudi tehtud uuring sealse 14 kõige populaarsema õllega näitas, et neist sisaldub pestitsiid glüfosaati, mida seostatakse vähitekkega.

Glüfosaat on fosfanaatide rühma kuuluv keemiline ühend, mis on põhiline koostisosa mitmetes herbitsiidides, edastab The Local.

Kõige enam leidus glüfosaati Saksi-Anhalti Hassröderi pruulikoja õlles, mille ühes liitris on seda 29,74 mikrogrammi.

Kõige vähem oli seda pestitsiidi Baierimaa Augustineri heledates õlledes, milles seda on ühes liitris 0,46 mikrogrammi.

Kuid isegi see kogus ületab neljakordselt Saksamaa vees sisalduda tohtivat pestitsiidi taset, mis on 0,1 mikrogrammi ühe liitri kohta.

Saksamaal tähistatakse sel aastal õllepuhtuse seaduse 500. aastapäeva ning nüüdne uuring tuli üsna halval ajal, võides kahjustada saksa õlle mainet.

Saksamaa õlletootjate assotsiatsioon teatas täna, et uurimisraportis ära toodud pestitsiidikogused ei kahjusta õllesõprade tervist.

«Selleks, et täiskasvanul tekiks glüfosaadist kasvaja, peaks ta päevas ära jooma umbes 1000 liitrit õlut. Nüüdses uuringus on kirjas, et maksimaalne herbitsiidikogus on ligi 30 mikrogrammi ühe liitri kohta, kuid selline kogus ei ole ohtlik,» seisis teates.

Terviseeksperdid vaidlevad juba mõnda aega, kas glüfosaadi kasutamine võib inimeste tervisele väga halvasti mõjuda.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kandis glüfosaadi 2015. aastal potentsiaalselt vähki tekitavate ainete nimekirja, kuid Euroopa Liidu toiduainete turvalisuse amet (Efsa) leidis, et glüfosaat ei ohusta tervist, samas mitmete teadlaste arvates on tegemist valega.

Euroopa Komisjon ei ole langetanud glüfosaadi keelustamise suhtes lõplikku otsust.

Müncheni keskkonnainstituudi teatel kasutatakse teraviljakasvatuses glüfosaati palju ja selle tõttu leidub seda ka õlles, mille üheks koostisaineks on teravili.

 Instituut soovitas õlletootjatel uurida, kui palju pestitsiide nende toodetavates õlledes leidub ning kindlustada, et tulevikus oleks nende toodetest kahjulikke aineid vähem.

Teadlased uurisid õllesid, mis olid Saksamaa supermarketites müüdavatest õlledest kõige populaarsemad 2015. aasta detsembrist kuni 2016. aasta jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles