Must muusika valgete getost: Tricky tuleb!

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavatelt pärist tume-aeglase muusika mees Tricky, kes leiutas triphop’i, tuleb Eestisse.
Tänavatelt pärist tume-aeglase muusika mees Tricky, kes leiutas triphop’i, tuleb Eestisse. Foto: BDG

Tallinnas Rock Cafes esineb 20. novembril briti elektroonilise muusika üks juhtivamaid nimesid, täpsemalt legendaarse Bristoli triphop-skeene üks kolmest alustalast Tricky. Teine kolmest Bristoli staarist, ansambel Massive Attack, esines Tallinnas Saku Suurhallis mäletatavasti juunis.


Tänavune aasta ongi moodsas popmuusikas tähelepanuväärne selle poolest, et kammbäki tegid Tricky, Massive Attack ja kolmas Bristoli suurkuju Portishead. Kui Massive Attack lükkas oma uue albumi reliisi järgmise aasta algusse, siis Portisheadi ja Tricky uued albumid on maailmas väga populaarsed.


Tricky juulis ilmunud album «Knowle West Boy» (Knowle West on tema noorpõlve kodulinnaosa Bristolis, valgete geto) läheb ühest küljest tagasi juurte juurde ja teeb kõike seda, mida Tricky senisel seitsmel albumil teinud on.


Aga lisaks loomingulisele retrospektiivile lisab uus plaat uued kõlad ja lähenemised stiilidele, mida Tricky oma unikaal­set saundi segades alati kasutanud on: hiphop, reggae, elektrooniline pop, punk, funk, rock, horrormovie õhustik pluss talle ainuomased tumedad elektroonilised biidid ja käigud, mille poolest ma nimetaksin teda mitte briti triphopiks, aga gooti hiphopiks.


Tricky ise on oma uue plaadi kohta öelnud, et see tõlgendab muu hulgas muusikat, mis Knowle Westi tänavatel kõlas: The Specials, Blondie, Siouxsie & The Banshees.
Tricky alustas karjääri 80ndate algul Wild Bunchi liikumises, see rühm oli briti hiphopi üks rajajaid ja Wild Bunchist kasvas välja Massive Attack, ning Massive Attacki debüütalbumil «Blue Lines» aastal 1991 osales ka Tricky. Pärast «Blue Linesi» lõi Tricky aga Massive Attackist lahku ning alustas soolokarjääri.


Tricky esimene sooloalbum «Maxinquaye» pälvis hoobilt suurt tähelepanu nii kriitikute kui plaadiostjate seas, Tricky tähelend oli alanud vaatamata sellele, et ta ei ole kunagi tootnud erilisi hittsingleid, pigem on ta alati olnud albumiartist ja tõepoolest vajavad tema lummavad, et mitte öelda kohati luupainajalikud albumid sisseminemist, süvenemist, seda atmosfääri ühe loo kaupa ei pruugi lahti hammustada.


Samal, 1995. aastal kirjutas Tricky ka kaks lugu Björki teisele sooloalbumile «Post», ta on koos töötanud popmaailma tippnimedega nagu The Specialsi eesliinimees Terry Hall, endine Yazoo lauljanna Alison Moyet, Neneh Cherry, PJ Harvey, Elvis Costello, Yoko Ono, Nelly Furtado jpt, Tricky ekskaaslanna elus ja loomingus Martina Topley-Bird on aga praegu ise tegemas menukat soolokarjääri.


Tricky viimatistest töödest tuleks mainida kaasprodutsendiks olemist disko/funk/glam-legendi, tänavu 60seks saanud šokidiiva Grace Jonesi peagi ilmuval uuel albumil.

Tricky


•    Kodanikunimi Adrian Thaws.
•    Sündinud 1968 Bristolis.
•    Oli ansambli massive Attack üks asutajaliikmeid.
•    Debüütplaat «Maxinquaye» kandideeris Mercury Prize’ile ja New Musical Express valis selle aasta plaadiks.
•    Tegi kaks lugu Björki 1995. aasta plaadile «Post».
•    On välja andnud 9 albumit.
•    Uusim plaat «Knowle West Boy» ilmus 7. juulil 2008.
•    Esineb Tallinnas Rock Cafe’s 20. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles