Tony Allen jõuab lõpuks ometi Tallinna

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Allen.
Tony Allen. Foto: promo

Sel pühapäeval, 19. detsembril lõpetavad festivali “Jõulujazz” kuumad aafrika rütmid Tallinna Rock Cafes, kui lõpuks ometi saab toimuma kaks korda edasi lükkunud Tony Alleni kontsert.

Korraldajate teatel sai Allen esmalt tuntuks kui Fela Kuti bändide Africa 70 ja Egipt 80 muusikajuht ja trummar. Koos anti 11 aasta jooksul välja 30 heliplaati ja pandi alus afrobeat stiilile. Fela Kuti on ise kinnitanud, et Tony Allenita poleks afrobeati. Muusikavisionäär Brian Eno peab aga Allenit suurimaks trummariks elavate seas.

Allen arendas välja revolutsioonilise rütmikeele, mis seob omavahel Aafrika rütmid, muusiku kodumaal Nigeeriaski laineid löönud funky, R&B’le omased murtud rütmid, gruuvi ja tantsulisuse. See stiil nimega afrobeat on mõjutanud suurt osa tänapäeva muusikast.

1979. aastast on Allen olnud oma ansamblite liider, neist sai esimesena tuntuks Afro Messengers.

1984. aastal asus Allen elama Londonisse ja hiljem Pariisi, kus ta täiendas afrobeat’I elektroonika, dub’i ja hip-hop’i elementidega.

Tallinnajõuab mees oma live-bändi Afrobeat Group’iga sooloalbumi „Secret Agent“ maailmatuuri raames, millega ta on tuuritanud pool aastat ja esinenud näiteks ka Euroopa suurimal festivalil Glastonburys, Womadil ja Londoni suures kontserdisaalis Barbican.

Veel astuvad kontserdil üles uus Eesti bänd Jagaspace ja DJ Orav.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles