Video: kolm teooriat - mis juhtub, kui Maa lähedal on must auk?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teadlasi ja vandenõuteoreetikuid on pikka aega intrigeerinud mustad augud ning eelmisel nädalal kajastas maailma meedia teadusuudist, et esimest korda nähti gravitatsioonilaineid.

Teoreetiliselt peaks gravitatsioonilainete abil nägema musti auke, mis on põhimõttelisest kosmose nomaadid, edastab Daily Mail.

Välja on pakutud kolm teooriat, mis juhtub siis, kui meie koduplaneet ja kõik sellel olev jõuab musta augu juurde. Musta augu gravitatsioon on nii tugev, et sellest ei pääse midagi, millel on mass, enam välja.

I – Spagetistumine: musta augu juures olles käivitub väljavenimine ehk muututakse spagetisarnaseks.

II – Kiirgus: enne spagetistumist tabab Maad väga võimas kiirgus, planeet ja ka meid endid «praetakse ära», alles siis «venitatakse välja» ja «neelatakse alla».

III – Hologrammiks muutumine: ühe teooria kohaselt muutub musta auguga kokku puutuv aine hologrammiks ja eksistents jätkub, kuid teistsugusena.

Teadlased tõid näite: kui keegi liigub jalad ees musta auku, siis mõjub sealne gravitatsioon jalgadele tugevamini kui peale. Tekib väljavenimise efekt, mille puhul keskkoht muutub väga peenikeseks enne kui must auk kõik neelab. 

Mis juhtuks siis, kui Maa lähedalt avastatakse ootamatult must auk ja Maa hakkab selle suunas liikuma? Musta augule lähemal oleval Maa osal on tunda rohkem musta augu jõudu, kui sel osal, mis jääb mustast august kaugemale. Meie planeedil käivituvad kataklüsmid, mis arenevad mitme faasina.

Ameerika Ühendriikide Ohio ülikooli astronoomi Samir Mathuri sõnul võib must auk olla nagu kosmiline koopiamasin, kui tekib hologramm.

Mõned peavoolu teadlased arvavad, et kogu universum on hologramm  ja selles asuvad mustad augud koos neisse kukkunud ainega ei ole erandid.

Hologrammiteooria kohaselt võivad mustad augud samas olla sisse- ja väljapääsud teistesse dimensioonidesse.

Veel arvatakse, et mustades aukude juures ei valitse pilkane pimedus, vaid neid valgustavad kvasarid, mis on sündmustehorisondil, kuid musta auku kukkununa kaotavad need oma tavapärase oleku ja kaovad samuti.

Tegelikult ei tea keegi täpselt, mis juhtub, kui Maa lähedalt avastatakse must auk  ning kas see «imeb» meie planeedi või isegi kogu meie päikesesüsteemi endasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles