Vaata, kes endale «Ausamba» esietendusel ausamba püstitasid!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere teatris esietendus laupäeval Vladimir Žerebtsovi komöödia «Ausammas» Filipp Losi lavastuses.

Foto: Rakvere Teater

Nädalavahetus oli Rakvere Teatris täidetud pidulikkusega. Esietendus Moskva lavastaja Filipp Losi käe all vormi saanud komöödia «Ausammas». Jälgides publikut, siis sai nii naerda kui nutta.

Foto: Rakvere Teater

Peanäitejuht Üllar Saaremäe sõnul otsis Rakvere Teater Stanislavski meetodil töötavat lavastajat Venemaalt. Erinevaid soovitusi pidi jõuti Filipp Losini, kes pakkus teatrile mitmeid tekste. 

Foto: Rakvere Teater

Materjalivalikul sai määravaks temaatika, mis kõnetaks  siinset publikut.  «Ausammas» on  2011.a ülevenemaalise näidendivõistluse võidutöö, mille tõlkis eesti keelde Tiit Alte. 

Filip Losi sõnul on tegemist  olustikuline looga, kus värvikad tegelased ühendavad endas poliitilise satiiri, kristliku mõistujutu ja hoogsa süžee. Lavastaja soovib, et külastajad elaksid südamest kaasa keerulisse olukorda sattunud peategelasele, väikesele inimesele Vanja Muhhinile. 

«Külarahvas tahab tema üle uhke olla, aga ei mõista, miks püstitati  ausammas just kojamehele,» lisas Los.

Foto: Rakvere Teater

Minnes sügavuti lavastuse ideesse leiti teatris, et on väärt idee püstitada Rakverre ausammas, mis on pühendatud väärikatele, tõelistele inimestele.

Ausammas oli nädalapäevad avatud linnarahvale. Peale esietendust avanes kõigil külastajatel, ,koolipoisist kultuuriministrini, võimalus endale eluajal püstitada ainulaadne skulptuur.

Esietendusele järgnevalt peeti Rakvere teatrikohvikus väärikas esikapidu, kus jagus nii naeru kui hulgaliselt tänusõnu. Üllar Saaremäe tänas lavastajat, kes leidis sobiva materjali ning aja lavastamaks Rakvere Teatris.

Sõnajärg ulatati edasi teatridirektorile.Velvo Väli sõnul otsiti tükk aega lavastajat Venemaalt, kes töötaks klassikalistel meetoditel ning ei tunneks Rakvere Teatri näitlejaid. «Koostöö on olnud suurepärane nii näitlejate kui kunstilise meeskonna vahel,» lisas ta.

Filipp Losil jätkus ainult ülivõrdes tänusõnu trupile ja kogu teatrile, kes on teda kogu lavastusprotsessi juures abistanud. Näitlejad omakorda tänasid lavastajat kinkides talle purgi peategelas Vanka korjatud marineeritud seentega ja , julgustades teda veelgi süvendatumalt õppima eesti keelt, raamatu Rakverest.

Enne ametliku osa lõppu võttis sõna kultuuriminister Indrek Saar, kes julgustas teatri juhtkonda ka edaspidi vastu võtma väljakutset, mis kaasneb lavastajaga väljapoolt koduteatrit. «Me ei tea, milline võib olla lõpp-tulemus, aga tänane õhtu oli tõestus, et meie kultuur areneb siis kui me oleme valmis teiste kultuuridega kokku saama,» sõnas Saar.

Aaltes sellest nädalast ootab trupp  publikut kaasa elama Rakverre, Tallinnas Vene Teatrisse,  Eesti Draamateatrisse ja  Võrru.

Vaata suurt pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles