Parema- või vasakukäeline? See mõjutab ka valimistel hääletamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ameerika Ühendriikide Chicago ülikooli psühholoogide uuring näitas, et parema-  või vasakukäelisus mõjutab näiteks partneri valikut, maailmavaadet ja isegi valmimistel hääletamist.

Ilmnes, et paremakäelised ostavad poes rohkem kaupu neilt riiulitelt, mis jäävad neist paremale ja hääletavad nende kandidaatide poolt, kes valmisnimekirjas on paremas veerus, kuid vasakukäelistel on vastupidi, edastab The Telegraph.

Psühholoog Daniel Casasanto sõnul toimub inimestel parema või vasaku poole valik alateadlikult. Paremakäelised tunnevad end paremale poole suunatuna kindlamalt ja vähem kohmakana, vasakukäelistel on selleks vasak pool.

Casasanto tõi näite: paremakäeline inimene näeb baaris kahte võrdselt atraktiivset inimest, kuid ta valib instinktiivselt temast paremale poole jääva inimese.

«Paremakäelised valivad nii paremal olevad kaubad kui inimesed, vasakukäelised vasakul asuvad kaubad ja inimesed. Sama kehtib ka valimisnimekirjas olevate isikute kohta, keda tuleb valida. Tegime katse, milles ilmnes, et paremakäelised valisid nimekirjas paremal olevaid isikuid 15 protsendi võrra enam kui vasakukäelised. Seega mängivad välised parem- ja vasakpoolsed stiimulid suurt rolli,» teatas teadlane.

Tihti tunnevad paremakäelised midagi vasaku käega või vasakul pool tehes end kohmakana, vasakukäeliste puhul on see nii parema käe ja poolega.

Teadlaste sõnul on umbes pooled inimestest paremakäelised ja see erisus ulatub aju tasandile. Seega on paremakäelistel õnnelikkuse ja loomingulise keskused aju vasakus poolkeras, vasakukäeliste puhul on need paremas poolkeras. Vasakukäelisi ja mõlema käe kasutajaid on paremakäelistest vähem.

Teraapiate puhul  tuleb arvestada sellega, millist kätt patsient eelistab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles