Uue kunsti muuseumis linastuvad imelised lastefilmid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist "Võluhõbe".
Stseen filmist "Võluhõbe". Foto: Pärnu uue kunsti muuseum

18. detsembrist 8. jaanuarini linastub Pärnu uue kunsti muuseumis mahukas lastefilmide programm.

Sellest laupäevast, 18. detsembrist kuni aasta lõpuni linastub uus päkapikufilm "Võluhõbe".

See on muinasjutuline talvelugu, mis räägib igivana loo, kuidas üheskoos halvast võitu saada ja suurte tegude nimel endas vaprus leida. Film põhineb populaarsel Norra lastesaatel ning pärliks on  imeilus visuaalne teostus.

Film on eesti keeles ja varustatud venekeelsete subtiitritega.

Jõulude eel on nii vanemas koolieas olijail kui täiskasvanuilgi võimalus viia end jõululainele kinoekraani ees istudes.

Mängufilm "Jõuluks koju" on eklektiline lugu, kus põimuvad inimelud. Siin leidub nii huumorit kui tragöödiat, õrnust ja meeleheidet, andestust ja lootust, sündi ja surma.

Filmi sündmused leiavad aset mõne tunni jooksul jõululaupäeva pärastlõunal, kui inimesed üritavad jõuluõhtuks koju jõuda.

Lood, mis paiguti lõikuvad, leiavad aset Skogli-nimelises väikelinnas. Eri vanuses tegelased leiavad end mitmesugustest olukordadest, milles avalduvad nii leppimine oma eluga kui rängad pettumused. Film on varustatud eestikeelsete subtiitritega.

Alates 25. detsembrist näeb lastefilmi "Jõululugu", mis on seni avaldamata lugu jõuluvana elust.

Hoolimata perekondlikust tragöödiast ja raskest elust, kasvas seal, kaugel Põhjamaal, hingematvalt ilusa maastiku taustal üks suur ja puhas süda, tulvil armastust kogu maailma laste vastu. See on vahva ja südamlik lugu noorest Nikolasest, kellest kasvab jõuluvana.

Film on eesti keeles.

Uue aasta esimestel päevadel näitab uue kunsti muuseum kahte seiklusi täis lastefilmi.

Kogupere animaseiklus „Draakonikütid” on fantastiline jutustus väikese tüdruku Zoe ja kahe draakoniküti seiklustest.

Zoe on väike tüdruk, kellele meeldivad muinasjutud. Ta usub muinasjutumaailma, sest see on põnev ja seiklusrohke. Zoe onu lord Arnold elab hirmsa draakoni meelevallas, kes iga 30 aasta järel saabub tema valdustesse hirmu ja hävingut külvama.

Mitte keegi ei ole siiani suutnud draakonit hävitada. Seetõttu otsustab Zoe aga ise tegutseda ning kangelasi otsima minna, kes tema onu riigis rahu taastaksid. Oma teel kohtub ta Gwizdo ja Lian-Chuga ja olles kindel, et on leidnud suured vägilased, otsustab ta nad draakoni vallutamisega seonduvatesse seiklustesse kaasata...

Gwizdo ja Lian-Chu ei ole paraku just maailma parimad draakonikütid. Lian-Chu on suurt kasvu kuldse südamega hiiglane ning Gwizdo nutikas kelm. Nende ainus suur unistus on osta väike talu, kus puhata ja lambaid kasvatada, sest lambad on teadupärast tunduvalt meeldivamad ning neid on lihtsam jahtida kui draakoneid.

Film on eesti keeles.

Teine film, "Rebane ja laps" on lugu kümneaastasest tüdrukust, kes kohtab kooliteel rebast ning otsustab, et loomakesest peab saama tema sõber.

Luc Jacquet‘ filmi teeb eriliseks hunnitu kaameratöö ning mitmed eripärased efektid, mis võimaldavad tajuda väikest Pipi Pikksukka meenutavat tüdrukut ja dresseeritud, ent siiski vihaseid ja ohtlikke loomi ühes kaadris ning teineteisele väga lähedal.

Dokfilmiga „Pingviinide marss“ 2005. aastal kuulsust kogunud prantsuse filmilooja Luc Jacquet‘ esimene täispikk mängufilm on tõeline meistriteos muinasjutulise perefilmi võttes.

Film on prantsuse keeles ja varustatud eestikeelsete subtiitritega.

Filmid jõuavad Pärnusse Kinobussi ja Estinfilmi vahendusel.

 

KAVA::

18.-23. detsember

kell 14 lastefilm „Võluhõbe“

kell 17 mängufilm „Jõuluks koju“ (noortele ja täiskasvanutele)

 

25.-31. detsember

kell 14 lastefilm „Jõululugu“

kell 17 lastefilm „Võluhõbe“

 

2.-8. jaanuar

kell 14 kogupere animafilm „Draakonikütid“

kell 17 koguperefilm „Rebane ja laps“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles