Gladiaatori surnukeha visati prügiauku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti saartel olid surnud gladiaatorid prügi
Briti saartel olid surnud gladiaatorid prügi Foto: SCANPIX

Suurbritannias Yorkis Yorkshire´i muuseumi aiast leiti inimskelett, mis pärineb 1600 aasta tagusest ajast kui Rooma impeerium ulatus Briti saartele.

Uurimine näitas, et tegemist võis olla gladiaatoriga, kes tapeti ja siis prügi hulka visati, kirjutab msnbc.msn.com.

«Mehe luudel olevad vigastused näitavad, et tegemist oli võitlejaga. Kuid paik, kust ta jäänused leiti, on prahiauk. Igatahes ei ole tegemist korraliku matusega,» selgitas Yorkshire´i muuseumi kuraator Andrew Morrison.

Uurimisfirma York Osteoarchaeology Ltd. analüüs näitas, et luustik kuulus mehele vanuses 36 – 45 eluaastat. Ta oli 175 sentimeetrit pikk.

«Rooma ajajärgul oli sellist kasvu mees üsna pikk,» lisas Morrison.

Skeletil olevad märgid viitasid ka sellele, et ta tegeles igapäevaselt võitlusega ning tõstis raskeid asju. Mehe surma põhjustasid kuus mõõgalööki. Vigastusi oli nii rinnakorvis, peas, lõualuul kui ka selgrool.

«Tundub, et mõõk jäi lõualuusse kinni. Vastane tõmbas oma relva jõuga välja, purustades ta lõualuu kaheks osaks,» selgitas uurija.

Uuring näitas, et roomlast rünnati paremalt poolt ning ta sai mitmeid lööke enne viimast surma toonud lööki, mis anti kuklasse.

«Mehe luustik leiti alalt, kus Rooma ajal võis asuda Eboracumi ehk Yorki amfiteater. Leiu juures on huvitav, et teda ümbritsesid katkised potikillud, loomaluud ja muu praht. See viitab, et ta visati prügiauku,» jätkas Morrison.

Roomlased rajasid Eboracumi 71. aastal pKr. Sellest sai Rooma impeeriumi kõige põhjapoolsema provintsi pealinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles