Vana-Kreekas olid süle- ja tahvelarvutid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Kreeka skulptuur, millel vandenõuteoreetikute sõnul on kujutatud sülearvutit
Vana-Kreeka skulptuur, millel vandenõuteoreetikute sõnul on kujutatud sülearvutit Foto: reddit.com

Legendi kohaselt sai Vana-Kreeka kuulus Delfi oraakel kõrgematelt jõududelt sõnumeid, mis edastati tehnoloogiliste seadmete abil.

Vandenõuteoreetikute arvates ei pruugi see legend olla, sest on mitmeid skulptuure, millel tunduvad olevat süle- ja tahvelarvutid, edastab Daily Mail.

Ühe näitena toodi skulptuur, mis pärineb umbes 100. aastast eKr ning sellel on näha naist käes hoidmas midagi, mis meenutab sülearvutit ning millel olevat isegi USB augud.

Ajaloolaste sõnul on naisel käes lihtsalt väike kast, mille kaas on avatud.

«Ma ei väida, et iidsed kreeklased kujutasid sülearvutit, kuid samas viib stseen mõtted Delfi oraaklile, kes väidetavalt andis preestritele võimaluse kontakteeruda jumalatega tehnoloogiliste abivahendite abil,» edastas 2014. aastal enda kohta nime StillSpeakingOut kasutav vandenõuteoreetik.

Iidne kuju, millel väidetavalt on sülearvuti, asub USAs Californias  Malibus J. Paul Getty muuseumis ja selle nimi on «Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant».

«Istudes tugitoolis sirutab naine kasti järele, mis hoiab ta teenijanna,» on skulptuuri juures selgitus.

Delfit tuntakse paigana, kus oraakel ennustas tulevikku ja klassikalisel perioodil oli sealne tempel pühendatud jumal Apollole.

Apollo rääkis läbi naissoost oraakli ehk püütia kaudu, kes istus maalõhe kohal kolmjalal. Lõhest tuli uimastavaid aure, mis viisid ta transsi. Ajaloolaste arvates hingas oraakel sisse gaasi, mis sisaldas palju etüleeni, kuid seda ei ole lõplikult kinnitatud.

Vandenõuteoreetikute arvates ei olnud maast pärinev gaas ainus ennustuste abivahend, vaid ka mingid seadmed, mille abil suheldi.

Nende arvates on Vana-Kreeka skulptuuridel kujutatud mitmeid objekte, mille kuju meenutab kas süle- või tahvelarvutit. Samuti on neil augud, mis on sarnased USB aukudega.

Oletatakse, et Delfi oraakel andis preestritele võimaluse seadmete abil suhelda jumalate, tulnukate ja ajaränduritega ehk neil oli juurdepääs sellisele infole, mis meil tänapäeval olemas on.

Teada on, et Vana-Kreekas kasutati vahatahvlit ja stülose nime kandnud pulka kirjutamiseks. Ajaloolaste sõnul on skulptuuridel vahatahvlid ja stülosed, mitte sülearvutid.

Vandenõuteoreetik StillSpeakingOut arvab, et mitmetel skulptuuridel ei ole kujutatud vahatahvlit ja stülost, kaasa arvatud sellel, mis asub USAs Californias, sest kujul oleva naise keha- ja käehoiak on selline nagu arvutikasutajal. Naine näitab sõrmega sülearvuti ekraanil olevale objektile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles