ETV uuel uudistesaatel pole veel nime

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV uut pühapäevaõhtust saadet hakkavad üksteise järel juhtima «Aktuaalse kaamera» uudisteankrud. Pildil saatejuhid Aarne Rannamäe ja Monika Tamla.
ETV uut pühapäevaõhtust saadet hakkavad üksteise järel juhtima «Aktuaalse kaamera» uudisteankrud. Pildil saatejuhid Aarne Rannamäe ja Monika Tamla. Foto: Ülo Josing / ERR

Publitsistikasaade «Aeg luubis» on viimast korda eetris eeloleval pühapäeval. Selle asemele tuleb jaanuaris uus, esialgu veel nimetu uudistemagasin, milles rahvusringhäälingu ajakirjanikud hakkavad nädala sündmusi kommenteerima.


 
Saate «Aeg luubis» lõpetamise põhjus on Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) andmetel formaadi hägustumine. Seni tegid saadet vaheldumisi Tiina Jaakson ja Indrek Treufeldt, kes kumbki andsid saatele oma näo. «Kaks saadet erinesid teineteisest liiga palju, aga kumbki saatejuht üksi saadet edasi vedada ka ei soovinud,» ütles ERRi uudistejuht Urmet Kook. Tema sõnul tehti otsus «Aeg luubis» lõpetada oktoobris.

Sahinaid, nagu oleks Tiina Jaaksoni ekraanilt kadumise taga ajakirjaniku kavatsus poliitikasse astuda, Jaakson ise ei kinnitanud. «Hetkel küll ei plaani, aga ma leian, et poliitikaküsimus on selline isiklik küsimus, nagu ka see, keda te valite. Iga inimene võib poliitikasse astuda siis, kui ta soovib. See ei ole laia arutelu küsimus,» ütles ta postimees.ee-le. Edaspidi jätkab Jaakson «Aktuaalse kaamera» toimetajana, samal kohal töötas ta varem osakoormusega.

25-minutilist saadet hakkavad juhtima «Aktuaalse kaamera» uudisteankrud. Uue saate meeskonnaga on ühinenud toimetaja Ivo Laev, endine «Terevisiooni» toimetaja. Laeva sõnul on saate põhirubriigid nädala tähtsamad uudised, nädala põhisündmus, kommentaar ja persoonilugu. «Persoon ei pruugi olla inimene, vaid ka mõni nähtus või asutus, mis on lõppenud nädalal tulipunkti sattunud. Näiteks kui uus saade oleks eetris olnud juba möödunud pühapäeval, oleks võinud persoonirubriigi kangelane olla Eestit räsinud lumetorm Monika,» seletas Laev. Ta ei osanud tuua ühtegi näidet sellise uudiste formaadi kohta teistest Eesti ega välismaistest telekanalitest. 

«Rubriigis «Ajakirjaniku kommentaar» võtab üks ERRi ajakirjanik kahe minuti jooksul vaatluse alla mõne olulise nädalateema,» tutvustas toimetaja. Tema sõnul võib seda võrrelda Postimehe arvamusrubriigiga. «Uudised on siiski saate sees eraldi, me ei pane uudistesaadet ja kommentaari kokku nagu puder ja kapsad.»  

«Nii ETV enda eetrist kui ka teleajakirjandusest laiemalt on kommentaar kui žanr sisuliselt kadunud,» selgitas selle rubriigi vajalikkust Kook. «Nõukaajal olid näiteks ETV väliskommentaarid omaette tase. Samas on sisemine ressurss nii meie tele- kui ka raadioinimeste näol väga suur. Ehk esialgu püüame me oma maja arvajad «üles leida» ja nendega hakkama saada, aga kes teab, mis tulevik toob.»

Veel käib arutelu uue saate nime üle. Nii Kook kui Laev kinnitasid, et saatenimi «Aktuaalne kaamera» mingil juhul ära ei kao. ««Aktuaalne kaamera» on väga väärtuslik kaubamärk,» nentis Laev. «Oleks väga rumal seda eirata, seda enam, et uudiste osa on saates ju täiesti olemas.»

Esimene uus uudistesaade läheb ETV eetrisse 9. jaanuaril 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles