Monika pani raamatusõbrad aastat kokku võtma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aili Miks
Aili Miks Foto: Helju Keskpalu/Valgamaalane

Valga raamatuklubi neljapäevane kohtumine Otepää kirjaneitsi Aili Miksiga jäi ära, kuna lumetorm Monika sealtkandi sõitjaid juba lõunast alates teesulgudega ähvardas. Teatriraamatu tutvustus lükkus edasi jaanuarisse ning Valga keskraamatukokku kogunenud raamatusõbrad otsustasid hoopis aasta ettevõtmistele joone alla tõmmata.

Klubi eestvedaja, keskraamatukogu direktor Endla Schasmin näitas pilte aasta jooksul toimunud kohtumistest tuntud inimestega, vaatajad meenutasid huvitavamaid seiku. Aasta peale käis klubis kaugelt rohkem kui kümme külalist, neist esimene oli elulooraamatu üllitanud Valgamaalt pärit näitlejanna Anne Veesaar.

«Ta küsis kohe, kas saalis leidub ka mõni tema kunagine kooliõde,» meenutas Maie Saar natuke nukralt. «Aga ei olnud ühtegi. Muidu oli rahvast küll palju.»

Schasmin pidas oluliseks, et Veesaare koostöö Valgaga on kestnud aasta läbi, kuna ta on iga kuu raadios Ruut Valgamaaga seotud kirjanike juttusid ette lugenud. «Veel ka vana-aasta viimasel päeval kell kaks võime tema esituses kuulda Valgamaa luuletajate loomingut,» lisas klubi eestvedaja.

Rohkesti mõtte- ning vestlus­ainet on kohtumistel samuti andnud näiteks kohalik poetess Tiina Jakobson, teletäht ja ajakirjanik-kolumnist Maire Aunaste, telesaate «Sind otsides» üks kangelasi Kristina Krigul, eksajakirjanik ja -poliitik Rein Järlik, eriliselt südamlik Lagle Parek, ka igasügisese kirjanike tuuri käigus Valgat väisanud Karl Martin Sinijärv, Asko Künnap, Kadri Kõusaar ja Andrei Hvostov.

Kevadel tähistati ka Valga raamatukogu juubelit, sel puhul sai kaante vahele Endla Schasmini koostatud ülevaade «Valga rahvaraamatukogud 1920–2010».

Suvine väljasõit viis raamatusõbrad seekord Vändrasse Lydia Koidula lapsepõlveradadele.

Lugemismuljeid ja raamatusoovitusi on klubilised kokkusaamistel jaganud aasta ringi. Kohtumised silmapaistvate isiksustega on olnud avatud kõigile huvilistele, rahaga on ürituste läbiviimist toetanud linnavalitsus.

Eesti keelt kõnelevaid lugejaid koondav raamatuklubi käib Valga keskraamatukogus koos 2006. aastast. «Meid innustasid venekeelsed lugejad, Niina Nusbergi eestvõttel asutasid nemad oma klubi juba aasta varem,» rääkis Schasmin. «Too klubi tegi tänavusuvise väljasõidu Palamusele, Oskar Lutsu loominguga seotud paikadesse.»

Tulev aasta ootab Valga raamatusõpradelt hulga kirjanike sünniaastapäevade tähistamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles