Stephen Hawking: mustast august väljuvad kiired kataksid kogu Maa energiavajaduse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Briti kosmoloog ja füüsikateoreetik Stephen Hawking on pikka aega uurinud musti auke ja käinud nende kohta teooriaid välja.

Oma uues teoorias väidab ta, et «mini» mustast august väljuvad röntgen- ja gammakiired annaksid umbes kümme miljonit megavatti, edastab Daily Mail.

1 megavatt = 1000 kilovatti = 1 000 000 vatti.

Kümne miljoni megavatine võimsus kataks kogu meie planeedi energiavajaduse, kuid esmalt tuleb leida väike must auk ja sealt kiirgav saada kätte nii, et see Maad ja elu ei hävitaks.

Hawking tõi näite: musta augu lähedusse sattunud osakestepaari üks liige kukuks musta auku, jättes teise osakese omapead. Mahajäetud osake ehk antiosake kukuks kas hiljem samuti musta auku või siis muutuks kiirguseks.

Teadlased on juba varem kindlaks teinud, et mustast august, mille mass on umbes meie Päikese mass, eralduks oskesi nii aeglaselt, et seda voogu ei saaks jälgida ega kasutada.

Kuid väikese musta augu, mille mass võib olla umbes Maal leiduvate mägede mass, puhul on see võimalik.

«Mäe massiga mustast august väljuvad kiirgusvood annavad umbes kümne miljonit megavatti. Meie planeedil oleks vajalik energia olemas, kuid samas ei saaks musta auku hoida elektrijaamas, sest see kukuks läbi pinnase Maa keskele. Kui meil teoreetiliselt oleks selline väike must auk, siis peaks olema see Maa orbiidil, et teda kasutada saaks,» selgitas tuntud füüsik.

Ta lisas, et inimkonna teadmised onjuba sellised, mis lubavad laboratooriumis, näiteks Euroopa Tuumauuringute Keskuses CERNis luua mikro musti auke.

Hawkingi sõnul on musta augu informatsioon olemas sündmuste horisondil. Kui varasema teooria kohaselt olid mustad augud «neelajad», kust enam midagi välja ei pääsenud, siis nüüdse arvamuse järgi pääsevad osakestevood välja. Seega ei hävita must auk kogu informatsiooni, mis temasse jõuab.

Kuna must auk võib olla «tee» paralleeluniversumisse, siis osa osakesi jõuab sinna.

Hawkingi teooriaga sarnaseid teooriaid on välja käinud ka teised teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles