Video: Hispaania pere mõrvas adopteeritud tütre

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania politseinikud otsisid Santiago de Compostelas läbi Rosario Porto ja ta eksmehe Alfonso Basterra elukoha
Hispaania politseinikud otsisid Santiago de Compostelas läbi Rosario Porto ja ta eksmehe Alfonso Basterra elukoha Foto: SCANPIX

Hispaania kohus arutas beebina adopteeritud Asunta Fong Yang Basterra Porto juhtumit, kes 2013. aastal, kui ta oli 12-aastane, leiti mõrvatuna.

Hispaanlannast advokaat Rosario Porto ja ta vabakuselisest ajakirjanikust abikaasa Alfonso Basterra reisisid 2001. aastal Hiinasse, kus nad tahtsid tüdruku adopteerida, edastab The Guardian.

Nii Hispaania kui Hiina adopteerimisametnikud pidasid haritud ja edukaid hispaanlasi sobivateks adoptiivvanemateks. Nad tõid Hiinast Hispaaniasse kaasa üheksakuuse tüdruku, kellega asuti elama Santiago de Compostelasse.

Tüdruk kasvas, osutus intelligentseks ja tal läks koolis väga hästi. Ta õppis kiiresti mitut keelt, harrastas balletti, mängis klaverit ja viiulit. Pereelu kulges õnnelikult.

2009. aastal sai Rosario Porto närvivapustuse, mille tõttu ta kaks ööpäeva psühhiaatriakliinikus ravil oli. Uurimine näitas, tal oli enesetapumõtteid, ta oli apaatne ja tundis end süüdi. Ta sai ravi, kuid käis hiljem veel arstlikus kontrollis.

2013. aastal läks Hispaania paar lahku ja tüdruk jäi adoptiivema juurde, kuid adoptiivisa elas üsna lähedal ja külastas last sageli.  Pärast lahkuminekut langetasid vanemad otsuse last koos edasi kasvatada.

21. septembril 2013 teatasid vanemad politseile, et nende tütar on kadunud. Nende sõnul oli ema sõitnud neile kuuluvasse suvilasse ja palunud tütrel kodus mõned majapidamistööd teha.

Santiago de Compostela politsei leidis tüdruku surnukeha 22. septembri varahommikul teelt. Politsei uuris turvakaameravideoid, mis paljastasid, et kui ema hakkas suvilasse sõitma, siis oli tal tütar kaasas.

Politsei arvates tappis ema tütre ja tal oli kuriteokaaslane, kelle abil ta lapse autost välja teeäärde tõstis. Uurijad kahtlustasid, et selleks oli lapse isa, kuid see ei leidnud kohe kinnitust.

Lapse surnukehale tehtud lahkamine paljastas, et ta veres oli ebatavaliselt suur kogus rahustit lorazepami, mis oli emale määratud depressiooniravim. Politseiuurijate arvates uimastas ema tütre ja siis lämmatas ta.

Uurijad küsitlesid tüdruku õpetajaid, kelle sõnul oli laps vahel uimane ja apaatne. Küsimuse peale, et kas ta on haige, ütles tüdruk, et ema andis talle ravimit.

«Ma ei tea, mida ema ja isa mulle annavad,» olevat tüdruk kord viiuliõpetajale kurtnud.

Lapse juuste keemiline analüüs kinnitas, et tead oli vähemalt kolm kuud enne surma uimastatud lorazepamiga.

Uurijate arvates tahtsid adoptiivvanemad vabaneda murdeeas tütrest, kes hormonaalsete muutuste tõttu muutuma hakkas ega olnud enam väikelaps.

Portot ravinud psühholoogi sõnul oli naine öelnud, et ta ei tule tütre kasvatamisega toime ja ta tahaks temast loobuda.

Kohtupsühholoogide arvates on see Hispaania paar kõige isekamad inimesed, kellega nad on krimijuhtumites kokku puutunud.

Kohus Rosario Porto ja Alfonso Basterra üle algas 2014. aasta oktoobris, kuid selget mõrvamotiivi kohtusaagas siiski ei leitud. Kohus mõistis vanemad lõpuks adopteeritud tütre mõrvas süüdi, kuid palju küsimus jäi kohtus lahtiseks. Näiteks see, miks paar adopteeris Hinast lapse, kuigi nad olid karjääriinimesed ega tegelikult tahtnud lapsi.

Psühholoogide arvates tahtsid vanemad adopteerimisega nii endale kui teistele tõendada, et saavad ka lapsega hakkama, kuid oli vanemaks olemiseks liiga isekad ja julmad.

Samuti on neil üleväärsuskompleks, sest jõukate inimestena nad arvavad, et saavad raha eest kõike. Psühhiaatrilise uuringu kohaselt oli emal kalduvus nartsissismile ning tal oli raske teha vahet, mis on hea ja mis halb.

Hiinast adopteeritud tüdruku surnukeha leiupaigast on saanud memoriaal, kuhu Santiago  de Comopstela elanikud toovad seni lilli, küünlaid ja mänguasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles