Video: Maa koosneb tegelikult kahest planeedist (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus Maa ja Theia kokkupõrkest
Kunstniku joonistus Maa ja Theia kokkupõrkest Foto: Wikipedia.org

Ameerika Ühendriikide California ülikooli teadlaste uuring näitas, et meie planeet koosneb tegelikult kahest planeedist.

Väiksem planeet Theia põrkas noore Maaga kokku ja neist sai üks planeet, mille tõttu Maa on esialgsest suurem, edastab news.com.au.

Kuu aga tekkis kahe planeedi kokkupõrke jäänustest.

Varasemalt arvati, et Kuu on vaid Theia jäänus, kuid astronoom Edward Youngi sõnul on see vale.

USA kosmoseagentuuri NASA Apollo missioonide astronaudid tõid Kuult kivimesid ja nende nüüdne uurimine näitas, et Kuu kivimid on kahe planeedi segu.  

«Kuu ja Maa kivimid on sarnased, nad on peaaegu eristatamatud.  See kinnitab, et Theiast ja Maast sai üks planeet,» teatas Young.

Arvatakse, et Theia ja Maa kokkupõrge leidis aset umbes 100 miljonit aastat pärast Maa tekkimist. Maa tekkis umbes 4,5 miljardit aastat tagasi.

2014. aastal teatasid Saksa teadlased, et Kuul on ka ebatavalisi hapnikuisotoope, mis on Maa omadest erinevad, viidates sellega mingile seniteadmata kosmilisele kehale. Uus uuring seda ei kinnitanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles