Uuring: Euroopas jätkuvad äärmuslikult soojad suved

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopas on viimase 2000 aasta jooksul olnud nii jahedamaid kui soojemaid perioode. Uue uuringu kohaselt on Euroopas oodata ka edaspidi äärmuslikult sooje suvesid, mil temperatuur tõuseb 40 soojakraadini ja üle selle.

Rahvusvaheline kliimauuring, milles osales 45 kliimateadlast 13 riigist, näitas et Euroopa kliima on muutumas varasemast soojemaks, edastab Yle.

Teadlased uurisid Euroopa kliimat, võttes aluseks puude aastarõngad alates Rooma impeeriumi ajast.

«Meil on olemas Euroopa suveperioodide temperatuuride muutused rohkem kui 2000 aastasest perioodist,» teatas Saksamaa Gießeni ülikooli kliimateadlane Jürg Luterbacher.

Uuring näitas, et Euroopas on temperatuuride kõikumine paarituhande aasta jooksul olnud väga suur. Teadlased tõdesid, et senised kliimauuringud on alahinnanud seda, kui suured on temperatuuride vahed olnud.

Luterbacheri teatel  hakkab Euroopas 2003. aastal kogetud äärmuslik soojus korduma.

2003. aastal Euroopa kuumalaines, mil temperatuur kerkis paljudes paikades pikaks ajaks üle 40 kraadi, hukkus umbes 60 000 inimest.

2000 aasta jooksul on Euroopas olnud nii külma- kui kuumaperioode, nende seas ka 13. sajandi keskelt kuni 19. sajandi alguseni vaheaegadega kestnud jahe periood. Kliima läks mõnevõrra jahedamaks ka seitsmendal sajandil pKr.

Uus uuring näitas, et Euroopas oli ka keskmisest soojemaid perioode, mil temperatuuritõus oli kõige drastilisem. Need olid esimene, teine, kaheksas ja kümnes sajad pKr ning ka siis kerkis temperatuur 40 kraadi lähedale.

Uuringus ei ole otsest vastust sellele, mis tekitab Euroopas suuri temperatuurikõikumisi, kuid välja on pakutud nii vulkaanipurskeid, päikesekiirguse kasvamist ja kahanemist ning Golfi hoovuse muutumist.

Uuringus rõhutatakse, et temperatuuritõus ja –langus ei ole olnud ega ole ka tulevikus lineaarne, vaid hüppeline.

Samuti on kahe sooja perioodi vahele jääv jahe periood tulevikus soojem, kui senised külmad perioodid on olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles