Trummilegend Tony Allen: mina olengi trummimasin

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Allen võtab täna õhtul trummide taga koha sisse Tallinnas Rock Cafés.
Tony Allen võtab täna õhtul trummide taga koha sisse Tallinnas Rock Cafés. Foto: Jazzkaar

Tony Alleni kohta on öeldud palju suuri sõnu. Tema esimene tööandja, afrobeat’i isa Fela Kuti on nentinud, et afrobeat’i leiutas hoopis Tony Allen.
 



Teine kuulus mees Damon Albarn laulis 2001. aastal, et «Tony Allen got me dancing». Salapärane Allen võtab ka täna õhtul Tallinnas Rock Cafés sisse koha trummikomplekti taga ja kütab koos oma bändiga moodsat Aafrika jazzfunk’i.

Teie viimase, möödunud aastal ilmunud albumi pealkiri oli «Secret agent». Miks just selline pealkiri?

Albumil on üks lugu pealkirjaga «Secret agent» ja selle järgi sai ka albumi pealkiri pandud. Aga loo mõte on üsna lihtne – inimene peab olema ettevaatlik ja ikka selja taha vaatama, sest su parim sõber võib olla su suurim vaenlane. Nii et see «salaagent» on negatiivse tähendusega.

Hiljuti tuli uudis, et teil on käimas töö uue projekti kallal koos Damon Albarni ja Red Hot Chili Peppersi bassimehe Fleaga. Kuna me sellest eriti midagi ei tea, siis ehk räägiksite pisut?

Ega ma sellest midagi väga rääkida ei taha, sest töö plaadi kallal alles käib.
Kui plaat millalgi välja tuleb, küll siis võib ka rääkida. Mulle ei meeldi olematute asjade üle arutleda.

Millal see välja võib tulla?

Oleneb, kui kiiresti töö sujub, aga kahjuks ei sõltu see ainult minust. Loodetavasti võib album välja tulla millalgi järgmise aastanumbri sees.

Damon Albarniga olete te üldse väga tihedalt koostööd teinud – ta laulis teie 2002. aasta albumil «Homecooking». Projekt «The good, the bad and the queen» oli aastal 2007. Mis teid seob?

Damon on tore tüüp, me saame hästi läbi ja meid seob eelkõige kunstitegemine. Mulle meeldivad Damoni asjad ja Damonile minu omad.

Teil on viimasel kümnendil olnud palju koostööprojekte. Kas maailmas on ka veel mõni selline artist, kellega te pole koostööd teinud, kuid kindlasti tahaksite teha?

Ei, ma ise ei vaata ringi ega otsi võimalusi, kellega võiks koostööd teha ja kellega mitte. Kui minuga tahetakse koostööd teha, siis mulle helistatakse, ja siis vaatame, kas sobib või mitte. See käib niipidi.

Brian Enolt pärineb kuulus tsitaat, kus ta ütleb, et tõenäoliselt olete parim trummar maailmas. Keda te ise number kaheks peate?

Ma ei anna hinnanguid. Ma ei tea, miks ja mis asjaoludel ta seda ütles. Mulle ei meeldi ka ennast igasugustesse pingeridadesse seada, see, teate, ei ole minu töö. Minu töö on muusika, ma teen seda ja mind ei huvita, millistesse pingeridadesse kriitikud või kes iganes mind seavad.

Te olete juba 70-aastane, aga mängite ikka nagu põrguline. Mis teid töös hoiab?

Muusika üldises mõttes hoiab töös. Muusika on mu elu ja mida ma siis sööksin, kui mängimise jätaksin?

Teil on ka autobiograafia kirjutamine praegu pooleli, millal see poelettidele peaks jõudma?

Kirjutamine võtab aega ja ma ei tee seda üksi. Aga jällegi, ma ei taha rääkida asjadest, mida veel ei ole.

Lõpetuseks veel üks küsimus: mida arvate trummimasinast?

Mis ma ikka arvan, mina olengi trummimasin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles