Massiivne objekt saadab Maa suunas komeete?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massiivne objekt saadab Maa suunas komeete?
Massiivne objekt saadab Maa suunas komeete? Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlaste arvates on meie päikesesüsteemi äärealal üks tundmatu ja suur objekt.

Enamik päikesesüsteemi sisealale jõudvatest komeetidest on pärit Öpik-Oorti pilvest, kirjutab Daily Mail.

Öpik-Oorti pilv asub Neptuuni taga ning selle ulatus on umbes kolm valgusaastat. Seal leidub miljardeid komeete, millest enamik on väiksed ja varjatud.

Teadlaste arvutused näitasid, et Jupiterist neli korda suurem objekt võib sellest pilvest pärit komeete mõjutada nii, et need Maa suunas liiguksid.

Teadlaste arvates on tegemist punase kääbusega. Sellele anti Kreeka hävingujumalanna järgi hüüdnimi Nemesis.

Umbes 30 miljoni aastaste vahedega saab Maa tapva «komeedivihma». See selgitab ka Maa floora ja fauna massilised väljasuremised.

USA Louisiana ülikooli uurijate John Matese ja Daniel Whitmire´i arvates on tumeda massiivse objekti puhul tegemist Päikese kaaslasega, mis on päikesesüsteemi tekkeaja jäänuk.

Teadlased uurisid 100 aasta jooksul kogutud andmeid komeetide kohta. Nende arvates suur osa Maalt nähtud komeetidest on jõudnud meie päikesesüsteemi sisealadele mingi objekti tõttu, mis neid mõjutanud on.

Komeedid liiguvad Öpik-Oorti pilves, kuid mingi väline jõud tõukab nad nende tavapäraselt orbiidilt. Whitmire´i sõnul saab seda selgitada kolm asja: Linnutee gravitatsioon, mööda liikuv täht või mõni senitundmatu kosmiline objekt.

Teadlased selgitasid, et Linnutee gravitatsioon mõjutab 80 protsenti Öpik-Oorti pilvest pärit komeetidest, ülejäänud 20 protsendi eest «vastutab» tundmatu objekt.

Teooria ei ole siiski lõpuni kindel. See käib vaid komeetide kohta, mis pärinevad Öpik-Oorti pilve kõige äärmistelt aladelt. Kuid selle komeedipilve keskosast pärinevad komeedid ei sobi sellesse pilti.

Kui see komeete mõjutav objekt on olemas, asub ta nii kaugel, et seda on võimatu leida ja uurida. Matese on aga kindel, et NASA infrapunateleskoop WISE on võinud seda siiski märgata.

WISE projekt lõppes oktoobris ning teadlased uurivad selle poolt kogutud informatsiooni. Kui WISE ei ole leidnud kummalise objekti kohta midagi, siis tuleb oodata aastaid, enne kui mõni teine teleskoop oletusi kinnitab või ümber lükkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles